Sara Lövestam – Önska kostar Ingenting

[151026] Detta är den andra boken om Kouplan. En mycket udda privatdetektiv. Papperslös och utan pengar, bor i Stockholm, kommer ursprungligen från Iran. För att komplicera det hela ännu mer är Kouplan en kille född i en tjejs kropp, med allt vad det innebär.
Kouplan är utbildad journalist och med sina kunskaper i research tänker han att han kanske kan tjäna lite pengar som ”efterforskare”.

När den här boken börjar är pengarna från det förra/första uppdraget slut och Kouplan försöker samla hundra burkar om dagen för att ha råd att leva. Största chansen att hitta dem finns på Lidingö och där råkar han höra ett telefonsamtal som leder till nästa uppdrag. Borgarrådet Jenny Svärd har blivit sol och vårad av en bedragerska. Av flera skäl vill inte Jenny gå till polisen, så Kouplan får i uppdrag att spåra henne. Jakten leder både till Göteborg och till det lilla småstadskollektiv där Kouplan levde sin första tid i Sverige i väntan på ett uppehållstillstånd som inte kom.

Sara Lövestam har skrivit flera romaner och dessutom en faktabok om ”grejen med verb”. Hon har en sällsynt känsla för samtiden och undersöker gärna frågor om identitet och utanförskap. Önska kostar ingenting ger en känsla för hur det är att leva som papperslös, att nervöst sitta på tåget och vänta på att konduktörens ska komma. Kommer det att fungera att ha biljett, men ingen legitimation? Hur hittar en någonstans att bo? Mat för dagen? Förutom den ganska odramatiska deckargåtan får läsaren också en liten lektion i hur det kan vara att leva som transsexuell. Nyttigt. Men framförallt är det här en bra och bitvis underhållande bok.

Önska kostar ingenting är utgiven av Piratförlaget 2015

Siri Reuterstrand

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: