Rädsla föder rasism

[151111] Var började det egentligen i Finland, den här gången? Var det med demonstrationerna mor asylsökande i Torneå? Brandattentaten mot flyktingförläggningar? Med stenkastningen mot flyktingbussen i Lahtis, då en man var klädd i en Ku Klux Klan-kåpa? Eller var det redan innan så att det fanns finska rasister, rasister som var beredda att agera?

Och var började det här i Sverige? Var det med det att SD började bli rumsrena? Eller med att segregationen bara har ökat i Sverige? Eller med att någon spottade på en tiggare? Sedan har våldet bara ökat, ett hatbrott och en skolmassaker i min hemstad Trollhättan. Runt om i Sverige brinner flyktingförläggningar.

Det är lätt för oss i Sverige att peka finger åt Finland; Sannfinländarna sitter ju i Finlands regering tillsammans med Centern och Samlingspartiet. Man skrattar åt Finlands flyktingpolitik, Finland tar i år emot en försvinnande liten mängd flyktingar. Och det faktum att det ändå finns en massa främlingsfientlighet i lilla Finland.

Personligen tror jag att det är lätt att vara rasist om man inte känner någon invandrare och så är fallet för många av dagens finländare. Att hata det främmande är ju inget nytt. I Sverige har det länge funnits ju många fler invandrare från alla världens hörn – och i och med detta faktum, att vi invandrare är så många, så känner så gott som varje svensk en flykting eller åtminstone en nysvensk. Den man känner är inte lika farlig och det är svårare att hata den du faktiskt möter i verkliga livet. Att det på nätet hatas å det grövsta beror förmodligen på att det är lätt att hata bakom anonymitetens mask, med avstånd till den man hatar.

I dag har vi i Sverige en hög arbetslöshet och unga och invandrare har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Segregationen ökar hela tiden och många invandrare kommer aldrig in i samhället. Det fria skolvalet har lett till att vi fått skolor med över nittio procent invandrare. Bostadspolitiken har lett till segregerade bostadsområden. Det är liksom inte invandrarnas fel att det blev så här. Genom att skapa dessa avstånd mellan svenskar och invandrare, skapar man en grogrund för rädsla. Den slags rädsla som finns idag i Finland men där på grund av att det bor så få invandrare i landet.

Ibland tar sig invandringsdebatten konstiga uttryck, både i Sverige och Finland. I Sverige har det pratats mycket om flyktingar som inte ville kliva av bussen, i bland annat Fredriksberg. Flyktingarna ville inte stanna på den lilla orten utan ville till en större stad. Det här sågs inte med blida ögon av många svenskar. Flyktingarna ska vara nöjda med att de fått komma hit, de ska inte ställa krav på vart de ska bo.

I Finland har man i stället haft grötdebatten med flyktingar i Uleåborg som inte ville äta den finska maten och framförallt inte gröten. Här reagerade många finländare likadant som många gjorde i Sverige, flyktingarna ska var glada att de får någon mat överhuvudtaget.

I Finland har man också haft debatten om huruvida media bör rapportera om något som till exempel grötdebatten, viss media har tyckt att det bra leder till hat oavsett vilka åsikter som förs fram, att exponeringen av frågan ger de kritiska vatten på kvarn. I Sverige har det funnits en motsvarande diskussion om SD. Att medias exponering av dem leder till att partiet växer oavsett om det är skandaler och negativa saker man skriver om.

Det här tål ju att diskuteras. Jag tror inte på att tiga ihjäl problemen.

Media bör granska främlingsfientlighet både i Sverige och Finland. Min förhoppning är att människor äntligen ska inse hur farlig den är. Jag kan inte förstå att SD kan ha så många väljare. Inte heller kan jag förstå att Sannfinländarna I Finland får så mycket röster i de finska valen.

Förhoppningsvis vågar vi i framtiden diskutera invandringsfrågan och framförallt hur vi ska integrera invandrarna i det svenska och i det finska samhället. Om flyktingarna har rätt att komma hit har de också rätt att bli en del av samhället. Vi kan inte ha ett samhälle där inte alla får plats.

▪ Tuula Polojärvi

Artikelförfattaren är uppvuxen i Sverige, men född i Finland och har finska föräldrar. Hon har också bott många år i Finland som vuxen men är nu åter i Sverige sedan länge.

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: