RIK danslek till högklassig musik

[151127] Fem musiker ur Göteborgs symfoniorkester och sex dansare ur Regionteater Västs dansensemble har skapat en lekande fartfylld föreställning tillsammans. Den heter RIK och ges ett fåtal gånger i Stenhammarsalen på Göteborgs konserthus. En lustfylld kombination av högklassig musik och dans.

bild ur föreställningen

Oberoende av titeln, som manar till reflektion, så är föreställningen en fröjd för öra och öga. Koreografen Camilla Ekelöf har med andra ord skapat ännu en fullträff. Bland tidigare verk kan särskilt nämnas KRYP med Bohuslän Big Band och Lilla Spöksonaten, fritt efter August Strindbergs drama. Dessvärre är Ekelöf efter många år på väg att lämna sitt uppdrag som konstnärlig ledare för dansensemblen i Borås, som är den enda i sitt slag i landet med uppdrag att göra föreställningar endast för barn- och ungdomar. Denna begränsning för dock med sig att allmänheten alltför sällan har tillgång till dessa produktioner, som i regel håller hög klass med skickliga och välutbildade unga dansare och borde kunna ses i större utsträckning också för föräldragenerationen. En och annan offentlig föreställning ges i allmänhet och vad gäller RIK så ges en enda, lördagen den 28 november kl 15.

Här utgör bollar dansarnas redskap – från en jättestor, lysande röd till några mindre vita och desto fler jättesmå vita bollar, ungefär som metaforer för hur ojämnt fördelad rikedom är. Men det är inte vad som främst upptar sinnet. Det är den koreografiska rikedomen, humorn och sättet att förhålla sig till varandra och de olika bollarna som är behållningen. Med bollarna och en både fysiskt och konstnärligt högklassig koreografi utspelas små dramer på scenen till musikaliska pärlor från den femhövdade ensemblen.

▪ Britt Nordberg

Verk: RIK i samarbete mellan Regionteater Väst Dans och Göteborgs symfoniker
Scen: Göteborgs Konserthus, Stenhammarsalen
Koreografi: Camilla Ekelöf
Scenografi och kostym: Tomas Sjöstedt
Musik av: Salzedo, Elfstadius, Ravel, A Wilder, Hamilton Green, Satie, Grieg, Hindemith, Schubert och Stranvinsky

Musiker:
Paula Gustafsson Apola, cello
Morten Agerup, tuba
Martin Ödlund, slagverk
Erik Groenestein-Hendriks, harpa
Erik Riksberg, piano

Dansare:
Jonathan Sikell
Jessica Andrenacci
Marina Ivanovski
Nassin Meki
Rasmus Skaremark-Solberg
Oskar Turpeinen/Christian Jensen

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: