Intressant om historiska farsoter

Bokomslag

[151129] Hur recenserar man ett uppslagsverk? Den här boken är just ett sådant. Författaren, som är både läkare och präst, går igenom och tar upp de stora farsoter som drabbat mänskligheten genom tiderna både ur ett medicinskt och ett bibliskt perspektiv.

Boken är skriven på ett språk som den allmänintresserade läser ganska lätt. Läsaren får veta var och hur sjukdomarna började/uppstod, hur de spreds, vad man trodde om dem då och vad man anser om dem idag. Man får också veta hur sjukdomar har namngetts, vad namnen betyder samt hur man försökte bota dem och även när man uppfann vacciner eller effektiva botemedel mot dem.

Den här boken är mycket lärorik, om man inte redan tillhör de allvetandes skara. Jag lärde mig exempelvis varifrån den där apotekssymbolen, som också pryder bokens omslag, kommer, ormen som ringlar sig kring en stav. Den har förstås sitt ursprung i Bibeln, i den orm som Moses fick i uppdrag av Gud att tillverka och sätta upp på en stång för att rädda judarna från de hemska giftormar som drabbade dem, när de vandrade ut ur Egypten. Genom att se på den konstgjorda ormen skulle de skonas.

Det är också intressant att få veta att sjukdomar bland soldater på slagfälten ofta tog fler liv än striderna och sammandrabbningarna.

Förlaget har lagt ner omsorg på boken. Den har ett vackert utseende och är riktigt inbunden, något man inte ser så ofta idag. Man läser alltså inte sönder den i första taget, som man kan göra med en del moderna böcker. Är man intresserad av sjukdomarnas historia läser man boken från pärm till pärm, om inte använder man den istället för att slå upp enskilda sjukdomar när man blir intresserad av just dessa. Då får boken pryda sin plats bland uppslagsverken i bokhyllan, där den är lättåtkomlig när man vill veta när de stora koleraepidemierna grasserade i vår del av världen.

▪ Kerstin Berminge

BokomslagPer-Erik Åbom
Farsoter och epidemier. 
En historisk odyssé från pest till ebola
Atlantis 2015

 

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: