Ris och Ros från Språkförsvaret

[160201] Ros. Språkförsvarets pris för år 2015 har efter en medlemsomröstning tilldelats Anders Q Björkman med följande motivering:

Anders Q Björkman, biträdande kulturchef på Svenska Dagbladet, har på ett utmärkt vis gisslat tröttsamma nutida anglicismer i flera artiklar, av vilka en så träffande har rubriken ”Men detta är ju våld!”.

Han påtalar det tjatiga bruket av engelska i offentliga sammanhang, inte minst hos svenska kommuner, som ju lyder under språklagen, d.v.s. att svenska är det allmännas språk i Sverige. ”Where Sweden begins” och ”The Capital of Scandinavia” är tyvärr bara toppen på isberget.

Ris. Efter en medlemsomröstning har Språkförsvaret utnämnt Tele2 till Årets anglofån.

Svenska folket matas varje dag genom de kommersiella tv-kanalerna med ett fånigt får, som talar sluddrig engelska, svår att förstå. Genom att anglifiera sina budskap i Sverige undergräver Tele2 det svenska språket och den svenska kulturen. Genom att bidraga till detta, har företaget väl kvalificerat sig till utnämningen och priset ”Året anglofån”!

Taggar
Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!

swishGillar du denna artikel? Redaktionen arbetar gratis, men vi behöver stöd till driften. Ditt stöd skulle betyda mycket för oss. Swisha valfritt belopp till Tidskriften Alba.

Swisha till 1231666452

Mer information om Swish och Alba.nu

Dela den här artikeln: