I hemmets trygga vrå?

bokomslag

[160404] Den där krypande känslan av att inte riktigt vara ensam, trots att ingen annan är hemma. Av att vara iakttagen. Emma Ångström har skrivit en spänningsroman utifrån den. En roman som nog kommer att få en och annan att noga titta under sängen och knacka lite extra i väggarna.

Emma Ångström är arkitekt och när hon ritade in ventilationsschakt och inspektionsluckor i sina husritningar funderade hon en del på allt det där vi aldrig ser, men som ändå finns där. Alla outnyttjade prång. Dessa funderingar har nu resulterat i en krypande obehaglig berättelse som innehåller mord och besvärjelser, men som också handlar om ensamhet.

I Mannen mellan väggarna möter vi W, en udda, inte helt mentalt frisk, figur som bor med sin åldrande mamma i ett gammalt stenhus i Stockholm. Tillsammans med henne och den numer döde pappan har han i många år tagit hand om huset och utfört mängder av småreparationer. Samtidigt har han passat på att bygga sig en hemlig värld bakom lägenheternas väggar. Han utnyttjar och utvidgar husets dolda hålrum och har samtidigt gjort små gömda ingångar till de olika hemmen. Dem använder han för att smyga sig in och dold ta del av de boendes liv. Han sover under deras sängar, äter deras mat och försöker bekämpa sin egen ensamhet genom att iaktta dem.

I huset bor också Alva och hennes mamma och systrar. Alva är den udda i familjen och hon är inte alls nöjd med att ha flyttat från pappa och till Stockholm. Hon förstår att någonting hänt, men vet inte riktigt vad. Hon är arg på sin mamma och ägnar sina dagar åt fantasier om sin döda mormor och om olika ockulta ting. Hennes favoritlektyr är ett lexikon om övernaturligheter.

En annan viktig person i berättelsen är Henry som köper det gamla huset och tänker att förvaltningen av det kan bli någonting att fylla sitt pensionärsliv med. Han får ett bra pris, eftersom det nyligen skett ett underligt mord i en av lägenheterna. En kvinna försvann och hittades sedan två veckor senare död i hallen av sin man. Var hade hon varit hela tiden?

Emma Ångström spinner en otroligt obehaglig berättelse av dessa trådar. Så småningom möts de med katastrofala konsekvenser. Hon säger själv i en intervju på förlagets hemsida:
– Jag är inte så intresserad av att skriva böcker som går ut på att läsaren ska lista ut vem som är mördaren. Jag vill utforska mänskliga drivkrafter, inte skriva en pusseldeckare.

Och det är vad hon gör i Mannen mellan väggarna. Det är välskrivet och insiktsfullt. Trovärdigt såväl i beskrivningen av den lillgamla Alva som den lätt autistiske W. Som en extra krydda har hon också lagt in ett inslag av övernaturlighet. Eller inte? Läsaren väljer själv.

▪ Siri Reuterstrand

bokomslag

Emma Ångström
Mannen mellan väggarna
Piratförlaget 2016

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: