Lone Theils – Flickorna på Englandsbåten

[160907] En ny lovande dansk deckarförfattare. Lone Theils är precis som sin huvudperson journalist. Nora Sand heter hon och arbetar från London på en dansk tidskrift som heter Globalt. Detta är den första i en serie utlovade böcker om henne.
Av en händelse råkar Nora hitta ett litet gäng gamla polaroidbilder. De ligger i en resväska hon köpt på second hand. Ett av fotona visar sig föreställa två danska flickor som försvann spårlöst på en resa till England 1985. Ingen har vare sig hittat dem eller hört av dem sedan dess. Ett mysterium Nora Sand inte kan låta bli att nysta i. Kanske kan hon få ihop en story av detta.
Lone Theils skriver med ett avundsvärt driv. Det är en mycket spännande historia hon fått till. Jag tycker dock hon har lite problem med sin huvudperson. Jag har svårt att tro på en del av hennes reaktioner och blir ibland omåttligt irriterad på hennes agerande. (Vad är det med danska krimförfattare som ständigt måste skicka ensamma kvinnor in i livsfarliga situationer som de lätt kunnat undvika genom ett enkelt mobilsamtal?) Thiel gör också generalfelet att signalera fara övertydligt genom att tala om att det är lite batteri i mobilen eller att det är dålig täckning. Romanens ”will they – won’t they” kärlekshistoria är också lite för förutsägbar och lär få sin fortsättning i kommande titlar i serien.
Men – ändå läsvärt för den som vill ha lite spänning och som uppskattar en tuff kvinnlig huvudkaraktär. Och trots vissa brister är detta välskrivet och fullt av intressanta karaktärer. Jag kommer troligtvis att ge Lone Thiels ännu en chans.

Siri Reuterstrand


Flickorna på Englandsbåten är utgiven av Norstedts förlag 2016

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: