Fotohyllning till Anders Nilsson

[180605] Anders Nilsson hade många strängar på sin lyra, bland dem ett uppdrag som stadssekreterare åt Socialdemokraterna i Göteborg. Tillsammans med Örjan Nyström skrev han några fackböcker om politik och ekonomi. Vad som inte är lika känt är att han var en skicklig gatufotograf, en genre som definitivt inte tillhör de enklaste.

Många strängar på sin lyra, skrev jag. Men just musik vet jag inte om han sysslade med. Mångsidig var han men tyvärr fick han inte uppleva releasen av sin första roman, Den fria illviljan. I maj kom boken ut på förlaget Korpen, bara en dryg månad efter hans bortgång.

Politisk ekonomi var Anders Nilsson erkänt duktig i. Jag och Anders kom överens om att han skulle skriva korta texter i Alba om någon intressant undersökning som presenterats i grafisk form, under namnet Statistik & siffror med Anders Nilsson. Tanken var att han skulle leverera en sådan text varje månad, men det blev bara några stycken under hösten 2017 innan sjukdomen slog till.

Vi var vänner på Facebook och det var här jag upptäckte att Anders var en mycket skicklig gatufotograf, eller street photographer. Det är konsten att fotografera sin omgivning utan att folk är medvetna om att de blir fotograferade. Utom i vissa lägen då fotografen blir upptäckt och kan hamna i svår knipa. Några av bilderna som visas nedan är nog sådana gränsfall.

Gatufotograferande av detta slag görs ofta med kameran i remmmen runt nacken från bröstet ned mot höften, men Anders valde att ha kamerans rem runt högerhanden med kameran i ett fast grepp. Sen gäller det att diskret rikta kameran och exponera ljudlöst. Det låter svårt men framför allt kul.

Hustrun Barbara berättar att han började med denna typ av fotografering 2007 och att de träffades i detta sammanhang. Alba.nu har fått hennes tillåtelse att publicera bilderna nedan. Bildtexter saknas eftersom Anders ansåg att ögonblicket var viktigare än kommentaren. Men vissa platser finns redovisade i hans arkiv på Flickr. Bilderna är tagna från 2013 och framåt.

New York

Berlin

Göteborg

Andra städer

▪ Christer Wigerfelt

Vinjettbilden t.v av Anders Nilsson är ett självporträtt.

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: