Varför är det viktigt vem som ger ut en bok?

[180710] Med ojämna mellanrum under sommaren och hösten kommer jag att publicera ett antal artiklar där jag berättar om några olika svenska förlag och deras böcker. Vad som driver dem.
Varför det kan man fråga sig. Jo, för att jag kan. Jag har följt den här branschen i mer än 20 år och det har blivit vad man på engelska kallar mitt ”beat”, mitt bevakningsområde, som journalist.

Jag har länge stört mig på den grundmurade uppfattning som finns i den svenska förlagsvärlden att bokköpare inte bryr sig om vem som ger ut en bok.

Troligen är det så men det borde inte vara så.

Vet man vem som ger ut en bok, varför de gör det, hur de gör det och hur de arbetar så blir man inte bara kunnigare om hur den här världen fungerar. Man får också impulser och idéer till nya böcker, andra författare och man blir kanske en dem som förstår vilken roll förlagen spelar och varför förlagen är viktiga i den tid vi lever i.

Det är möjligt att jag skriver för kråkorna. Jag kan utgå från det. Men det gör ingenting. Det här jobbet behöver göras.

Jag tror att jag kan lova er en hel del överraskningar och saker som gör er nyfikna på att själva leta vidare. Jag ska försöka vara kort när det går och ge så mycket länkar till nya världar som jag kan.

Del 1 handlar om Tristero, ett av de minsta förlagen i Sverige.

▪ Lasse Winkler

Lasse Winkler

Svenska förlag är en artikelserie av Lasse Winkler.

Kort om Lasse:
Utbildad på Journalisthögskolan i Göteborg 1987 till 1989. I huvudsak frilansjournalist med förkärlek för grävande journalistik.
Redaktör för Grävande Journalisters tidning Scoop under några år, chefredaktör för bokbranschtidningen Svensk Bokhandel 2003 till 2012. Startade, med några vänner, litteratur- och samhällsmagasinet Fyrahundrafemtio 2014. Ett kort men passionerat försök som efter tre nummer slutade i en magnifik konkurs. Sedan dess frilansare med bas i Göteborg.
Gör också, tillsammans med Kristoffer Lind, Förlagspodden som ”tar er bakom kulisserna i bokbranschen”.
Har också arbetat som brevbärare, plåtslagare och lokreparatör.

Foto: Ola Kjelbye

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: