Klimatkrisen i det lilla livet

Vinjettbild: Johan Tell.

[181208] Sörj inte, organisera dig. Nog kan man applicera Joe Hills välkända motto på dagens situation då klimatförändringarna tycks skena iväg allt snabbare. För med översvämningar, orkaner och skogbränder, från Kalifornien till Hälsingland, gäller det att göra något.

Inte minst som det verkar gå trögt på FN-klimatmöte i Katowice och att allt fler forskare ställer sig tvekande till både 1,5-graders- och 2-gradersmålet. Men skam den som ger sig, heter det visst.

Med Johan Tells bok Ekologik: 100 enkla sätt att leva hållbart ges ett gott stöd i denna organisering. Därtill är boken snyggt formgiven, med vackra bilder och redigt formulerade beskrivningar av dagens situation och hur vi kan agera för att verka för en positiv förändring. För ansvaret börjar med oss själv och ”att hänga upp sitt klimatarbete på att kritisera grannen för dennes onödigt stora bil, onödiga motorgräsklippare, onödiga altanvärmare, onödiga Thailandresor är inte konstruktivt. (s.10)”

Vad kan vi göra då? För det första, vårda våra prylar. För om vi förlänger livslängden på våra ägodelar och gör det att vi hellre behåller dem än köper nytt. Ett annat sätter är att dela på prylar: en lövblås, en bil eller en borrmaskin. Det mesta kan delas, och idag finns enormt många appar som hjälper oss med detta, om vi nu inte vänder oss direkt till våra nära och kära. Sharing is caring, heter det ju.

Viktigt är också att undvika så kallade fulprodukter, varor som producerats under obskyra förhållanden och som säljs allt för billigt. I den hanteringen finns många miljöbovar och miljöfällor, samtidigt som vi förblindas av det låga priset.

Därtill gäller det gamla vanliga – sopsortera och välj eko-reko i affären. Se till att vara en medveten och kritiskt tänkande konsument. Ingen raketforskning direkt, utan mer av sunt ekoförnuft, med andra ord.

Bibliotek och internet lyfts också upp som miljösmart, eftersom vi då slipper köpa nytt och skriva ut en massa papper. Därtill är det bra att vägra direktreklam, om vi månar om skogen.

På jobbet kan vi alltid se till att de miljövänliga inställningarna prioriteras – dubbelsidig kopiering, videokonferenser istället för flygresor och pdf-kopior snarare än lösblad.

Sedan har vi maten. Grönt är skönt, även för klimatet. Speciellt om man väljer grönt efter säsong. Äta upp och inte kasta mat, är ett annat tips som förordas, liksom att välja ekologiska produkter i största möjliga mån. Att dricka kranvatten istället för buteljerat och transporterat mineralvatten är en självklarhet i ett land som har utmärkt vattenkvalitet och enormt många sjöar och andra vattentäkter.

Bland maskiner gäller det att maxa det miljövänliga, om det så handlar om ökat tågåkande eller att lasta diskmaskinen full. Hemester är också bra, snarare än att ha semester i ett avlägset land dit man flyger och sätta ett stort klimatmässigt fotavtryck.

Att cykla mycket är också bra, både för klimatet och folkhälsan. Här bör vuxna utgöra ett gott exempel för barn, inte minst då larmrapporterna om det ökande stillsittande och dess negativa effekter duggar tätt.

Överhuvudtaget kommer det an på oss vuxna att lära barn om hur man lever mer miljösmart, om det så handlar om konsumtion, transport eller andra livsval som att vistas mer i naturen och befrämja biologisk mångfald.

Sammantaget ger boken en hoppfull, men ändå realistisk bild av vad vi alla kan göra för miljön och klimatet. Att tilltalet är lättsamt och bilderna vackra, ger en extra puff till att tänka och agera klimatsmart. Så låt oss skippa deppen och sätta peppen, speciellt i hur vi agerar i våra dagliga liv.

▪ Erik Cardelús

Bild tv: Johan Tell.

Johan Tell
Ekologik: 100 enkla sätt att leva hållbart
Max Ström 2018

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: