Antisemitismen ökar åter

Krönika: Erik Cardelús

[190418] Är antisemitismen på uppgång igen? Frågan ställdes nyligen en artikel publicerad i NY Times (4/4-19), där dystra data lades fram. Det enkla svaret är antisemitismen både är mer frekvent och mer framträdande än för bara några år sedan.

I Frankrike ökade under fjolåret andelen incidenter med antisemitiska motiv med hela 74 procent, vilket betyder över 500 rapporterade händelser årligen. Bland dessa ingår det brutala mordet på en överlevare från Förintelsen, ett missdåd som dessutom skedde i offrets hem. Även i Tyskland ökade de rapporterade antisemitiska brotten med hela 60 procent under fjolåret. Sett över hela EU är trenden också alarmerande, då hela 90 procent av de judar som tillfrågades i en färsk undersökning ansåg att antisemitismen ökar. Många av dem planerar att emigrera (SVT-nyheter 17/4-19).

Även i Sverige syns upprörande och oroväckande tecken (SvD 27/11-18), tydligast i brandbombsattentatet mot synagogan Göteborg i december 2017, men även i Malmö har flertalet incidenter rapporterats. Att en framträdande SD-politiker nyligen hakade på det antisemitiska hetsandet mot finansmannen George Soros, som har varit så markant i Ungern, är också upprörande.

I NY Times-artikeln görs gällande att dagens antisemitism sammanhänger med den ökande oron i världen. Inom ramen för denna oro spelar den ökande högernationalismen en nyckelroll, då det inom denna rörelse söks syndabockar och många tycks falla tillbaka på den gamla mörka antisemitiska traditionen i Västvärlden. Även inom delar av extremvänstern i Europa finns antisemitiska tendenser. Men då associeras judar ofta med den globala kapitalismen eller med Israel-Palestina-konflikten, yttringar som synts bland vissa av de demonstrerande gula västarna i Frankrike.

Slutligen märks en ökande antisemitism bland dagens islamister, där Israels politik mot palestinierna, sionismen och den upplevda marginaliseringen klumpas ihop och riktas som fientlighet mot judar i allmänhet. Detta sägs också vara en bidragande orsak till de många incidenterna i Frankrike.

Att antisemitismen ökar trots den väldokumenterade historiska erfarenheten är både upprörande och djupt sorgligt. Men mest av allt manar det till handling, till att vi aldrig får glömma och slå oss till ro med att allt sköter sig av sig själv och våra demokratiska värden växer av sig själva.

▪ Erik Cardelús

Referenser

Expressen, 2019-04-04, Björn Söder anklagas för antisemitiskt angrepp, https://www.expressen.se/nyheter/bjorn-soder-anklagas-for-antisemitiskt-angrepp/

NY Times. 2019-04-04, Anti-semitism is back, From the Left, Right and Islamist Extremes. Why? https://www.nytimes.com/2019/04/04/world/europe/antisemitism-europe-united-states.html

SvD, 2018-11-27, CNN: utbredd antisemitism i Sverige och i Europa. https://www.svd.se/cnn-utbredd-antisemitism-i-sverige-och-europa

SVT Nyheter, 2019-04-17, Ny våg av antisemitism i Frankrike, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/ny-vag-av-antisemitism-i-frankrike?fbclid=IwAR1kpBb4oVPcq81pH4DRFN0uqqBpjdKaNwBqsTIVzy7GbHseF9iMc3qvC_g

Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: