Kronogården vs. Lamotte, 5-0

skottsäker väst

[200227] Igår, onsdagen den 26:e februari sände SVT första delen av sitt nya debattprogram Sverige möts. Här fanns politiker på riks- och lokalnivå, Kronogårdsbor, poliser, advokat och journalisten Joakim Lamotte. Det kom att handla mycket om just sistnämnde Joakim Lamotte. Han fick motta mycket kritik för sitt tidigare besök på Kronogården i december förra året då han med en kollega med filmkamera kom till Kronogården för att göra ett reportage. Många Kronogårdare ansåg att han skapat oro och filmat personer utan att fråga om lov. Polis fick ingripa och situationen blev farlig.

Igår gjorde Lamotte åter ett besök på Kronogården innan programmet. Stort polispådrag men lugnt på Kronogården under Lamottes besök. Till studion dök han upp i skottsäker väst. Debatten med Lamotte kom att handla om hans sätt att bemöta folket på Kronogårdens torg. Två kvinnor från fotbollsklubben IFK Trollhättan, klubben som finns på Kronogården, bemötte Lamottes påståenden på ett bra sätt. De berättade bland annat om Trollhättans rasistiska historia med bland annat en moskébrand. Poliser som varit på plats påpekade att polisen i december under Lamottes besök agerat korrekt. En entreprenör som har sin restaurang på Kronogårdens torg sa att Lamotte kunde ha undvikit bråk om han frågat om lov när han skulle filma. Entreprenören påpekade även att Lamottes besök på Kronogårdens torg igår innan programmet hade kostat skattebetalarna en hel del vad gäller kostnaderna för polisens närvaro. Kronogården mot Lamotte, 5-0.

Personligen anser jag att stadens politiker lyckades blåsa liv i problematiken på Kronogården på ett negativt sätt. Först skulle programmet sändas från Kronans kulturhus men sedan tog Trollhättans politiker beslutet att programmet inte fick sändas från Kronan och man flyttade sändningen till N3, en lokal långt borta från Kronogården. Man gjorde det av säkerhetsskäl, sa man. Nu framstod det som om att Kronogården var ett farligt område igen. Kommunalrådet Paul Åkerlund imponerade inte. Han lutade sig bara hela tiden mot att beslutet om flytten var fattad.

Att programmet sedan blev riktigt bra och debatten intressant var mycket glädjande. Kul att alla fick se och höra att det finns kraft i invånarna på Kronogården. Kloka ord och mycket hjärta från Kronogårdarna. Det finns många problem i stadsdelen men här finns också liv och möjligheter. Känner mig stärkt efter programmet. Misstänker att man från SVT kanske förväntat sig en annorlunda debatt, kanske hätskare och mer missmodig. Istället fick man det här, en seger för Kronogården.

▪ Tuula Polojärvi

Textförfattaren skriver vanligen under rubriken I Trollhättan däremot.

Du hittar hennes senaste text i den krönikeserien här

(Bilden föreställer en skottsäker väst av den typ Lamotte ansåg nödvändig för att närma sig Kronogården)

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: