Kulturtips i coronatider (6)

Vinjettbild: Peter Greenaway.

[200401] Filmaren Peter Greenaway är både konstnär och filmare, vilket märks i de filmer han har regisserat. Man kan nästa se vilken film som helst och bli nyfiken på fler. Bildspråket är både starkt och underfundigt. Musiken är också betydelsebärande och originell.

Många av filmerna finns tillgängliga på DVD-skivor, men nu när videobutikerna är på väg in i historiens dimma återstår att försöka hitta dem på nätet. En av hans filmer har dock aldrig släppts på skiva, Zoo eller A Zed & Two Naoughts (1985). Hans kanske mest skruvade film. När jag berättar om den brukar reaktionen vara att den kan man ju avstå ifrån.

Men det är fel resonerat. Peter Greenaways filmer har alltid ett underliggande budskap, som visserligen kan vara svårt att fånga. Men varför ska man göra bara enkla berättelser! Dessutom finns det kanske inte bara en enda tolkning av hans filmer.

Utan att berätta alltför mycket handlar filmen om två tvillingbröder som bägge är zoologer. De blir besatta av förruttnelseprocesser, vilket vi får följa i bilder. Filmen igenom utspelar sig på två olika plan, det ena makabert, det andra poetiskt. Mixen blir en filosofisk studie och samtidigt eftertänksam. Kanske låter det både flummigt och pretentiöst. Men har du sett någon av Peter Greenaways filmer kan jag tänka mig att du blir nyfiken.

▪ Christer Wigerfelt

Bild: Peter Greenaway 2013. Foto: Frankie Fouganthin.

På Youtube finns filmen att hyra.

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: