Från Aten till Tokyo

[200517] Under coronans hårda nypor har idrotten kämpat för att kunna lämna sin karantäntillvaro och återuppta tävlingarna. Det är en kamp på liv och död inte bara för människor utan även för många föreningar. Frågan är om ens de penningstinna föreningarna kan avstå från att börja tävla igen. Idag har tyska fotbollsligan återstartat. Utan publik.

Coronans strypgrepp om samhället sätter ljuset på ekonomins betydelse för den nutida idrotten. Därmed kommer publiken i centrum. När man nu försöker fortsätta de stora Europeiska fotbollsligorna är det fortfarande social isolering som bestämmer vårt umgänge med andra kända som okända personer. Därför är det idrottstävlingar utan publik som gäller inledningsvis. Hur det ska bli i den nära framtiden är ovisst.

Därför ägnar vi extra uppmärksamhet på publiken. I nr 4/2002 hade vi temat ”Det idrottskulturella komplexet”. Här skriver etnologen Mats Hellspong hur just publiken har förhållit sig till idrottsutövarna från förkristen tid tills idag. Det blir en spännande resa!

Den börjar här.

▪ Christer Wigerfelt

Vinjettbild: terränglöpning i Stockholm 1913.

Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: