Trovärdig thriller

författarporträtt

[200621] Det här är årets bladvändare. Söker du en thriller där a) handlingen utspelar sig mot bakgrund av några av samtidens mest brinnande internationella konflikter och b) har ett högt tempo, ett språk som flyter fram utan att du lägger märke till det och en ständigt stegrande spänning då är detta din bok.

När Daniel Silva skrev på det som skulle bli hans nya roman, inträffade mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi som utspelade sig inför öppen ridå i västerländska media. Jamal Khashoggi lurades till det saudiarabiska konsulatet i Istanbul där han mördades och styckades av medlemmar av den saudiska säkerhetspolisen och medarbetare till Saudiarabiens nuvarande defakto-härskare Mohammed bin Salman, MBS, kallad. Det var ett mord som kom att kosta MBS i stort sett all goodwill han hade i västvärlden som en härskare som ville bryta religionens grepp över Saudiarabien vilket gav honom en progressiv aura. Få härskare i Mellanöstern har lika fort och lika djupt raserat sitt politiska kapital i omvärlden som MSB. Och få händelser har innehållit lika mycket drama som denna händelse.

Daniel Silva skrotade sitt första utkast och skrev i stället romanen som blev Den nya flickan. Den utspelar sig i slagskuggan av mordet på Jamal Khashoggi och använder sig av den händelsen och dess centrala aktörer på ett mästerligt sätt men är samtidigt en helt annan berättelse. Den nya flickan är ett mästerstycke, där vi som läsare tycker oss få en insikt i dagens politiska spel, dess villkor och detaljer, en insikt som vi sällan eller aldrig får av en samtida thriller. Det är ett mästerstycke inte minst för att Daniel Silva skriver romanen samtidigt som de händelser den speglar utvecklas parallellt. Det är mycket sällan en författare klarar av att skriva en roman innan ”bläcket hunnit torka” på den verkliga historien. Det hade lätt kunnat gå fel. Men nyanserna sitter där, detaljerna är trovärdiga och när du slår igen boken är det lätt att tro att du läst en dokumentär berättelse i romanform. Så är det inte men det är till Daniel Silvas heder att känslan lätt infinner sig.

Sett ur ett annat perspektiv är Den nya flickan den nittonde boken om Gabriel Allon, konservator och chef för Israels underrättelsetjänst. Den sjätte som getts ut av svenska Harper Collins.

När den saudiska kronprinsen Khalid bin Mohammed, KBM, ser sin dotter kidnappas misstänker han att det är en attack med förgreningar inom den saudiska makteliten. Han vänder sig till den enda person han tror kan hjälpa honom, Gabriel Allon, och lierar sig med Saudiarabiens största fiende, Israel. Vad som följer är en bitter, intensiv intrig som rör sig från det maktcentra till maktcentra i Mellanöstern och västvärlden med avstickare till Ryssland och bortre Asien. Det är bitvis som att läsa de stora tidningarnas utrikessidor. Inte så konstigt om man vet att Daniel Silva har en bakgrund som utrikeskorrespondent.

Med Den nya flickan har Daniel Silva skrivit sin kanske mest intressanta roman. Det är, i recensentens ögon, utan tvekan den bästa boken om Gabriel Allon. Inte illa om man betänker att de flesta författare som har skrivit 19 thrillers om en och samma huvudperson sedan länge skriver på rutin. Inte så Daniel Silva. Här känns det som att författaren drivits av en vrede och en kunskap om samtiden som de bästa journalisterna ofta besitter.

En  given sommarläsning.

▪ Lasse Winkler

bokomslag

Daniel Silva
Den nya flickan
övers. Susanne Andersson
Harper Collins Nordic 2020

 

Författarporträtt: Marco Grob

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: