Sara Stridsberg – Hunter i Huskvarna

[211019] Efter fem romaner och två böcker med pjäser har Sara Stridsberg gett ut en novellsamling, Hunter i Huskvarna. Elva berättelser skvalpande i Stridsbergs solkiga världar av människor utan vidare självkänsla, med en ofta groteskt krass verklighets- och självbild. Man känner med andra ord igen sig, och om man som jag gillar när en författare verkar utgå från ett välbekant bakgrundslandskap så funkar det alldeles utmärkt. Annars kan man säkert tycka att det kan bli lite tjatigt när till synes samma berättelser, stämningar och persongalleri dyker upp ännu en gång. Låt vara med variationer.

Det är väl i stort sett endast den sista novellen, Skogås, som jag tycker bryter av en del. Den låter i mina öron inte som en typisk Stridsbergstext. Sara Stridsberg har själv bott i Skogås, kanske att författaren där är väl trogen en autentisk historia? Däremot känns Familjen, en satirisk berättelse inspirerad från hennes tid i Svenska Akademien, som en mer typisk för Sara Stridsberg, den raljerande humorn till trots. Flera är de figurer och delberättelser vi läst förut. Inte minst i Vi var rovdjur, där far och dotter liknar paret från Darling River. Hur de glider omkring i den amerikanska obyggden, alltid på väg eller i flykt eller vad det nu handlar om. Den här gången dyker en syster till dottern upp, plötsligt sitter hon bara där bredvid i baksätet. Och lika abrupt är hon borta igen. Som tidigare befinner sig personerna ofta i USA, i dess utmarker och folkskyggare nejder.

I flera av novellerna tycker jag mig dock uppleva att berättelserna går lite i stå eller kanske slutar i ett ingenting, som vore de inte riktigt färdiga. Kanske är det en reaktion på att de inte får fortsätta i en längre text, som roman. Men det är en randanmärkning, det är till allra största delen en fest att läsa Sara Stridsberg. Hur det nu kan vara en fest när det samtidigt är så illa mörkt. Kanske beror det på att det på sina ställen trots allt existerar några taniga ljusstrimmor, och att författaren har en varm ickeförebrående syn på sina personer.

/Stefan Hagberg

Hunter i Huskvarna är utgiven 2021 av Albert Bonniers Förlag

 

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: