Långsamt uppbyggd spänning

Eva Gussarsson

[230216] Eva Gussarssons andra roman är en fristående fortsättning på den första. Väninnorna Marilyn och Felicity lever nu på en nedgången herrgård i de småländska skogarna och deras förflutna jagar dem i tankarna. När de hittar en illa tilltygad kvinna på en väg och tar med henne hem är det början på bokens intrig.

Som i den första spänningsromanen” Bränn allt som var” är Felicity en kvinna som vandrar mycket i skogen för sig själv. Där hör hon röster, men inga andra syns till. Hon bär på mycket ångest från branden, beskriven i förra boken och hennes misshandlande man som hon hade ihjäl med en hammare innan han brann inne. Marilyn är heller inte fri från ångestminnen. Sonen hon födde men lät adoptera bort tynger henne. Alltså pappan till sonsonen Oscar som letat upp sin biologiska farmor. Endast i korta meningar ibland nämner han sin far och Marilyn våndas men vågar inte fråga mer. Oscar säger att hans pappa gillade att baka liksom han gör. Men Marilyn vet ju inget om sin son och det ångestrider henne.

Felicity har också ett ömt ärr som kliar på ena armen och irriterar och påminner om branden och det hemska. Det öde hus som kvinnorna i förra boken uppsökte för att det skulle säljas är alltså den herrgård de nu flyttat in i. Ja, det finns ett hus till bredvid, där Felicity för det mesta bor. Mycket reparationsarbeten krävs och många av herrgårdens rum står tomma.

Marilyn har många skuldbrev liggande och nya kommer. Hon har inget jobb längre och det har inte heller Felicity. Marilyns förra chef Martin gav henne sparken. Han som hon hade haft ”äckelsex” med och hjälpt att fiffla undan pengar från företaget till ett annat bolag. Felicity vattnade ju blommorna på det företag Marilyn tidigare jobbade på, det var så de lärde känna varann.

Som i förra boken berättas handlingen i korta kapitel ur Marilyns och Felicitys perspektiv.  Den sistnämndas namn  benämns ofta med bara F. Kapitlen är föredömligt korta. Men så småningom utvidgas de lite.

De besöker med en skruttig bil Marilyns mamma på ett äldreboende. Hon är skör och har inte långt kvar, dessutom dement. F träffar en man som heter Ruben som lovar att fixa ett jobb åt henne med svart betalning. Marilyn har funderingar på att starta eget med herrgården som bed and breakfast för även hon behöver ett jobb. Men inget av detta blir av för plötsligt hittar de en illa skadad ung tjej i ett dike utmed vägen. De tar med henne hem till herrgården. Marilyn vill ringa ambulans men den skadade kvinnan motsätter sig detta och säger att ”de inte får hitta henne” men så mycket mer säger hon inte. Efter en rätt lång tid i herrgården lyckas Oscar få ur henne vad hon heter: Iriz. Och till sist berättar flickan vad som hänt henne…

Detta är i stora drag berättelsen så långt. Uppgörelsen är spännande och här lever boken upp till epitetet spänningsroman. Det visar sig att ett hus på andra sidan sjön är ett tillhåll där unga tjejer hålls inspärrade och utnyttjas. Felicity upptäcker stället och lyckas få med sig några av tjejerna i bilen därifrån. Medan Marilyn har uppsökts av två av de ansvariga kriminella herrarna, varav Ruben är den ena, och det blir en upplösning som inte saknar thrillerinslag.

Mer än så berättar jag inte. Boken är skickligt uppbyggd även om man får vänta rätt länge på den konkreta spänningen men den psykologiska elasticiteten finns förvisso mellan raderna via huvudpersonernas tankar som spökar från förr. Dessutom upptäcker Marilyn, som efter mammans död hittar föräldrarnas bröllopsfoto, att hennes mor var gravid med henne när de gifte sig. Bröllopet hade varit i november, bara två månader innan Marilyn fötts. Och inte ett romantiskt sommarbröllop som mamman alltid sagt.

”Det var inte sant. Ingenting av det var sant. Hennes mamma hade ljugit för henne. I alla år hade hon ljugit. Hon hade målat upp en bild av sig själv som den oklanderliga, den som aldrig begick några misstag, som aldrig skulle skämma ut sig genom att bli oplanerat gravid med en grabb hon knappt kände.”

”All den där besvikelsen, all skammen. All skulden Marilyn känt för att hon hade förstört sin mammas liv och drömmar genom att inte vara den perfekta dottern. Och så hade hennes mamma gjort exakt samma sak själv.”

▪ Leif Wilehag

Bilden: Eva Gussarsson. Foto från författarens Facebook (beskuret).

bokomslag

Eva Gussarsson
Resa sig ur askan
Lava förlag  2023

 

Recensionen av hennes första roman kan du läsa här

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: