Årets bästa film

Anya Taylor-Joy som Furiosa

[240527] För snart tio år sedan gjorde Mad Max en storslagen comeback, och en ingrediens som gjorde Mad Max: Fury Road så bra var den stenhårda Furiosa. I den senaste filmen i serien får vi nu se hur hon blev den snaggade krigarkvinnan.

Furiosa bor på en avlägsen, fredlig plats där det finns mat, vatten och grönska, bortom ökenlandskapen där blodtörstiga gäng härjar. Platsen upptäcks dock av några bikers, och dessa kidnappar Furiosa och tar med henne till Dementus, ledaren över ett MC-gäng med nästan tresiffrigt antal medlemmar. Vad som följer sedan är den långa berättelsen om hur hon blev en härdad soldat i den grymme Immortan Joes hov.

Mad Max: Fury Road skruvade upp all action till max (medveten ordvits) både vad gäller kvantitet och kvantitet, och Furiosa: A Mad Max Saga följer sin föregångare kvalitativt: striderna är storslagna, innovativa och högoktaniga. Där Fury Road fokuserade på strider mellan bilar och lastbilar har Furiosa motorcyklar som ”huvudfordon”, och trots att dessa av naturliga skäl inte erbjuder samma variation rent utseendemässigt känns det ändå inte enahanda. Varje biker har modifierat och dekorerat sin egen stålspringare på ett sätt som gör att varje motorcykel likväl står ut och känns unik, och ger subtila hintar om förarens personlighet. Biljakterna är än en gång innovativa och känns aldrig upprepande, och är filmade på samma omsorgsfulla sätt med utzoomade helbilder, genomtänkta klippning och följsamma kamera som gör det lätt att orientera sig och hänga med även under de mest intensiva actionsekvenserna.

Dessa är dock inte lika många till antalet jämfört med Fury Road; tempot är långsammare överlag, och det kan gå förhållandevis lång tid mellan skottlossningar. Furiosa fokuserar på karaktären som filmen fått sin titel av, som, ironiskt nog, har extremt få repliker för att vara huvudperson. Hennes ansikte är sammanbitet, hon visar minimalt med känslor, så det mesta av kommunikationen sker mer subtilt, med blickar. (Anya Taylor-Joy sa i en intervju att George Miller hade en mycket bestämd uppfattning om Furiosa, och att Taylor-Joy skulle spela henne med stängd mun, inga känslor, och prata med ögonen.) Dessutom var Fury Road mer suggestiv vad gäller ”mytologin”, såsom personer, platser, och bakgrund; Furiosa visar ofta upp det som enbart antyddes i föregångaren. Utöver Furiosas barndomshem uppvisas även Gas Town och Bullet Farm, städer som enbart nämndes i förbifarten i Fury Road men som man inte fick se röken av. Kanske är det passande i en film som överlag ägnas åt att brodera ut, visa upp och utveckla sådant som enbart antyddes i föregångaren. Slutligen: är Furiosa lika bra som Fury Road? Inte riktigt, men det kan extremt få filmer skryta med att vara. Däremot vågar undertecknad säga redan nu att det är årets, om inte årtiondets bästa film, och det är inte så illa det heller.

▪ Martin Ricksand

Bilden: Anya Taylor-Joy som Furiosa i filmen med samma namn

Film: Furiosa
Premiär: 22 maj 2024
Längd: 2 timmar 28 minuter
Regissör: George Miller

Skådespelare: Anya Taylor-Joy, Christ Hemsworth m.fl.

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: