Blind kärnkraftstro

[240529] Inför valet till EU-parlamentet har energifrågorna hittills spelat en blygsam roll. Men Moderaterna går nu ut och säger sig vilja driva på för ny kärnkraft i Europa. Och man påstår sensationellt nog att ”med mer kärnkraft kan vi också få lägre elpriser i Sverige.”

För en kort tid sedan presenterade dock Vattenfall prisuppgifter som visar att ny kärnkraft skulle bli nära dubbelt så dyr jämfört med tidigare beräkningar. Och de senaste byggena i Europa borde förskräcka även de mest inbitna kärnkraftshökarna.

Olkiluoto 3 i Finland blev flera gånger dyrare än beräknat och kunde tas i drift först i april 2023, 14 år försenat. Notan stannade på 130 miljarder kronor. Franska kärnkraftverket Flamanville 3 beräknades kosta 3,3 miljarder euro, och blir nu minst tre gånger dyrare. Likadant ser det ut för Hinkley Point C i England.

Produktionskostnaden för ny el uppskattas till mellan 110 och 120 euro/MWh. Det vill säga 1,21–1,32 kronor/kWh vid en kurs på 11 kronor för euron. Beroende på vilken period man jämför med är det dubbelt till tredubbelt elpris mot vad vi räknar med i dag. Eftersom prissättningen sker utifrån dyraste energislaget kommer de nya kärnkraftspriserna att göra elpriset rejält högt över hela året.

Hur kan det komma sig att ett parti som bekänner sig till marknadsekonomin så totalt bortser från ekonomiska realiteter? Och hur många hundra miljarder är moderaterna beredda att satsa av medborgarnas skattepengar för att till varje pris bygga ny kärnkraft i Sverige, när det är uppenbart att förnybar energi är billigare och kan byggas mycket snabbare.

Utredaren som ska se över statens roll i finansieringen av ny kärnkraft Mats Dillén har meddelat att de 400 miljarder kronor regeringen redan ställt ut i kreditgarantier inte är tillräckliga. Per svensk invånare skulle det bli 40 000 kronor. Räknat per skattebetalare 80 000 kronor. Ska nya reaktorer byggas krävs förmodligen mycket mer.

Utöver den usla ekonomin kvarstår alla problem med kärnavfall för många generationer framöver, miljövidrig uranbrytning och återkommande driftsstopp,. Kärnkraft är varken grön, förnybar eller fossilfri. Att satsa på mer kärnkraft är en farlig och mycket dyr återvändsgränd.

▪ Sven Bergström Trolin
▪ Håkan Larsson

Bilden: debattörerna Håkan Larsson och Sven Bergström Trolin.

Båda tidigare riksdagsledamöter för (c)

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: