ALBA NR 4 - JUNI 1998

 WWW.ALBA.NU

 
   
  Konsumtion är vårt samhälles livsluft. Shopping säger mer om samhället är mycket annat. Begreppet konsumentmakt har ännu inte vuxit till en politisk kraft. Vi har bara skrapat lite på ytan.
   
  CHRISTER WIGERFELT
REKLAMEN I KAMPEN OM KÖPARNA
Nu har det hänt igen. Militanta kvinnor attackerar annonspelare med badflickor. Det handlar inte bara om kläder. Reklamen går djupare än så.
   
  EVA SJÖBLOM
KLARAR DU DET HÄR?
Har du funderat på hur mycket en månads försörjningsstöd (det som tidigare hette socialbidrag) egentligen räcker till? Förmodligen mindre än du tror!
   
  INA LARSSON
SKULDSANERING - EN VÄG UT
Med en fast inkomst går det att göra en budget, men över en natt kan tillvaron och ekonomin förändras.
   
  SALAMANDER
Inte alltid så lätt att upptäcka.
Ser en hel del själv.
   


SKRIBENTER FRÅN ANGEREDSGYMNASIETS MEDIEPROGRAM

   
  GUNILLA ANDERSSON
FEGIS INFÖR BYTEN
Det finns många som kan gå och byta saker till affärer hur enkelt som helst. Jag är precis tvärtom, min hjärna har fått för sig att det är fel att utnyttja bytesrätten.
   
  JENNY ANDERSSON
DÄRFÖR HANDLAR JAG ENSAM
Det är inte så att jag tycker att det är tråkigt att shoppa på något sätt, tvärt om, jag älskar att gå omkring och vandra i stan och titta på allt och alla.
   
  GUNILLA ANDERSSON
KONSTEN ATT MÖTAS PÅ HALVA VÄGEN
Är du en person som inte känner dig nöjd med köpet om du inte fått ner priset med minst 20 %? Har du nog med självförtroende för att kunna kalla dig själv "Prutmästaren in action"?
   
  LEJLA KARISIK
TV-SHOP, PATETISKT OCH ROLIGT
Vad tänker ni på när ni hör ordet shopping? Jaa, man kan börja tänka på pengar, snygga kläder, mode - allt möjligt, men jag ser ordet reklam framför mig.
   
   
  CHRISTER WIGERFELT
ETT FOTBOLLSÄVENSTYR I REPRIS
Vem fångar idrottens själ bäst? Tabellbitarna på sportredaktionerna, eller de kulturellt bevandrade kvinnorna? Eva af Geijerstam har försökt ta sig inanför brallorna i en manlig fotbollsvärld.
   
  LEIF WILEHAG
KAN DET VARA FEL PÅ SYSTEMET (2)
I vårt samhälle har alltid funnits människor som levt på marginalen. Vem som är fattig avgörs alltid av samhället. Men hur tas de om hand? Vilken är vår attityd?
   
  GUY HEYDEN
EN GAMMELMANS VISOR
Guy Heyden är grundare av forskningsprojektet Kosterhälsan. Han är även initiativtagare till Seniorerna, som syftar till att tillvarata pensionerade forskares kvalifikationer. Här skriver han om den märklige mecenaten Gunnar Engström.
   
  CHRISTER WIGERFELT
VAD ÄR KUNSKAPSSAMHÄLLET (4)
Emin Tengström har skrivit en uppföljning till Myten om informationssamhället. Nu tar han sig an kunskapssamhället i en lättläst bok med djupsinniga problemställningar.
   
  SIRI REUTERSTRAND
GÅR DET ATT TIGA OCH GLÖMMA?
Minns ni Per Olov Sundman? Den centerpartistiske mysfarbrorn som skrev romaner? Per Svensson minns honom och hans nazistiska förflutna och undrar varför så många andra, inklusive Sundman själv, verkar ha haft problem med att minnas.
 
  INA LARSSON
UPPSLAGSVERK INFÖR RESAN
Fredrik Hjelmqvist har skrivit en tegelsten som inte platsar i packningen, men väl i bokhyllan. Historia, klimat, visum? Det mesta man undrar om finns här.