Tio år av scenkonstbevakning

[100203] Grattis Nummer! Tio år av texter, bilder och videoklipp om scenkonst publicerade på nätet. Det har blivit en imponerande mängd. Och kvaliteten är genomgående hög. Vi lyfter på mössan och läser med nöje er jubileumsbok.

Nummer.se har nu funnits i tio år. I början blev de inte helt tagna på allvar, men med tiden har de visat att valet av nätet framför papper kan vara en styrka och en tillgång. I samband med sitt jubileum ger de nu ut en bok med nedslag i de gångna årens publicerade texter och bilder.

Enligt den egna presentationen av boken var 2000-talet det decennium då ” maktdiskussionen tog sig in i teatervärlden, verkligheten slog sig in på scenerna och teatercheferna försvarade sin rätt till konstnärlig frihet.” Och så var det nog. Vi kan mellan de läckert röda pärmarna läsa om pinsamma manliga genier och de under perioden allt vanligare kvinnliga cheferna. Om kvalitetsbegrepp och om den omdiskuterade kulturutredningen.

På några ställen känner jag mig illa berörd, som i texten om Thorsten Flinck och på några fnissar jag igenkännande, som när jag läser texten där en kulturtant få komma till tals och den illustreras av Nina Hemmingssons numer klassiska teckning av skådespearen som säger ”Salongen var helt tom, det var bara en massa jävla kärringar som satt där”.

Det finns massor av ”smågodis” i form av klipp och små lappar att mumsa på mellan de längre reportagen. De ger en tydlig tidskänsla och hela boken får mig att fundera över hur mycket som ändå hinner att hända under tio år.

Jag ser fram emot nästa decennium. För, som Margareta Sörenson skriver i en av de avslutande artiklarna är visserligen teaterkritiken stadd i förändring, men hon skriver också om de unga kritikerna med ett avspänt förhållande till media och till själva scenkonsten och om deras sätt att använda det alltmer omfattande digitala nätverket. Ett nätverk där jag hoppas att Nummer fortsätter att vara en viktig del och hävda sin kvalitet och sitt sätt att aldrig stelna i gamla former vare sig det gäller sättet att skriva eller hur man sedan väljer att presentera det.

▪ Siri Reuterstrand

2 kommentarer till “Tio år av scenkonstbevakning”

bokomslag
2000-talets första teaterdecennium
Scenkonstbevakning i Nummer 2000-2009
red. Ylva Lagercrantz m fl
Eget förlag (www.nummer.se) 2010

Taggar
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: