Papperslöst

[111027] Under nittiotalet var det mycket prat om ”det papperslösa kontoret”. Datorerna skulle göra alla pappersutskrifter onödiga. Vi skulle inte behöva spara papper i pärmar. Våra dokument skulle sparas på hårddiskar och vi skulle spara massor av skog och utskrifter.

Men så blev det ju aldrig. Istället ökade pappersanvändandet. Användningen av kontorspapper ökade ända till 2007, när det förbrukades mer papper i Sverige än någonsin tidigare, kan man läsa i senaste numret av Computer Sweden.

Efter 2007 har trenden  vänt. och såväl i fjol som 2009 användes mindre kontorspapper än något år sedan mitten av 1990-talet.

Riktigt vad det beror på vet ingen. Förmodligen är det en konsekvens av flera olika faktorer. Smartare digitala dokument, pekplattor och telefoner som gjort det möjligt att ha texter tillgängliga utan utskrifter. Ökad användning av e-fakturor, nya generationer med andra vanor är andra delförklaringar man kan läsa om.

En tjugoårig ljudtekniker som uttalar sig artikeln säger ”Man märker att äldre människor gärna skriver ut ett dokument och om man måste ändra får man skriva ut ett nytt. Själv föredrar jag att ha det på skärmen så man kan ändra i realtid.”

Så vill du känna dig ung – undvik promenaderna till skrivaren.

 

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: