En serie kriminalromaner att upptäcka

bokomslag

[120427] Svenska kriminalromaner är oerhört populära ute i världen just nu, men vi har blivit allt sämre på att läsa andra länders författare. Ändå finns det så många bra. Giles Blunt, född i Kanada, nu bosatt i New York är definitivt en av dem.

Sitt stora genombrott fick han med sin andra roman Fruset offer (på svenska 2003) med originaltiteln Forty Words for Sorrow. Det är den första titeln i en serie som utspelar sig i ett kyligt Algonquin Bay i norra Kanada. Här får man lära känna polisen John Cardinal och hans problematiska, men högt älskade hustru.

Efter den titeln har det kommit ytterligare tre i samma serie: En stilla storm, Schamanen och När du läser detta. Nu har det kommit ytterligare en Fader död.

Jag skulle rekommendera er att läsa dem i ordning, men man kan hoppa in direkt i denna den senaste. Den handlar om ett spektakulärt dubbelmord. Två män mördas i samband med den årliga pälsauktionen och morden är utförda av en mycket speciell grupp människor.

Blunt är skicklig i psykologi och personskildring och hans sätt att knyta ihop miljön med personerna är intressant. Här får vi möta en grupp som lever under sektliknande förhållanden (Jag tänkte på filmen Martha Macy May Marlene). Vi kommer också nära en tonårig flicka förutom, förstås, John Cardinal själv. Berättelsen handlar mycket om vad längtan efter gemenskap kan driva oss till. Läs den. Men börja med Blunts tidigare böcker. De är ett fynd för alla som tycker om intelligent krimi.

▪ Siri Reuterstrand

bokomslag

Giles Blunt

Fader död

översättning: Jan Järnebrand

Albert Bonniers förlag 2012

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: