Inte så smart

[120614] Nyligen var det någon som hackade sig in på Linkedin och stal ett stort antal av användarnas lösenord. Ganska snart kunde man ute på nätet hitta listor över de stulna lösenorden med uppmaningar att den som fann sitt lösenord på listan snarast skulle byta ut det. Det här gav tillfälle att studera vad vi väljer att använda som lösenord. Trots uppmaningar om att slumpmässigt blanda siffror och bokstäver har de flesta fortfarande väldigt simpla lösen. Kanske för att vi förväntas hålla koll på så många.

Lite fnissigt är det dock att se listan på de tio vanligaste kombinationerna. Här kommer de, med det vanligaste först: link, 1234, work, god, job, 123456, angel, the, ilove, sex.

Utanför listan, men vanliga är: password, jesus, devil, princess, career, 65432, killer, soccer, master. Många s.k. fula ord finns också med. Vi vet inte riktigt vad det säger, men någonting om vad som upptar människors tankar. Sedan tidigare vet vi också att namn på husdjur, barn, fruar etc också är vanliga lösenord.

Vi är kanske simplare till konstruktionen än de redskap vi använder? Själva kan vi erkänna att vi en period annvände det klassiska qwerty som lösen. Efter denna genomgång lovar vi att det aldrig ska hända mer. Desutom finns det enkla program som kan hjälpa oss med att hålla reda på våra olika lösenord.  Frågan är bara vad vi ska välja för lösen för att komma in i det?

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: