Tiden ger svar

[130426] Förutsättningarna för ett skapande arbete frågades det efter en gång. Ensamhet, mörker och tystnad kunde det svaras. En uppfattning om allvar.

Sällan blir man mer uppmärksam på det övertalande draget i Georg Friedrich Händels musik än i den Il trionfo del Tempo e del Disinganno som är utgångspunkten för Göteborg Baroques konsert. Koncentrationen släpper inte taget för en sekund och intensiteten i återkommande instrumentella passager pekar på angelägenhetsgraden när dikten uppgår i sång.

De kvinnliga parterna, representerande Skönhet och Njutning för en själslig maktkamp med de manliga, som argumenterar i kraft av varande Upplysning och Tid. Så är det. En kraftfull lyrik ligger i botten, bildrik och konsekvenstagande som texter hämtade ur Heliga Birgittas Himmelska uppenbarelser.

Rätt och insikt vinner över fåfängan, det vi kan omtala som sanningen. På grund av mänsklig ävlan eller av nåd? Eller helt enkelt för att tiden har sin gång?

Taaajm brings all things into light. I trust it so.
Sean Penn i All the king’s men(2005)

Siddharta satt under trädet, vi i Tyska Christinæ Kyrka. Efter att i snart tre timmar – som känts som minuter – ha vistats i Baroques klangvärld är man kanske inte i buddhistisk mening upplyst, men klart omtumlad och märkbart påverkad.

▪ Kjerstin Norén

Sanningens ögonblick –
Il trionfo del Tempo e del Disinganno
av Georg Friedrich Händel (1685–1759)
Göteborg Baroque
Tyska Christinæ Kyrka i april 2013

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: