Filmen Philadelphia inspirerar än

[131023] Tom HanksFilmen ”Philadelphia”, om en AIDS-angripen, homosexuell advokat som kämpar för sina rättigheter och som på sin dödsdag vinner sin kamp mot sin forne arbetsgivare, är inspirerad av en verklig händelse. Visas idag på TV8.

Filmen är förlagd till Philadelphia eftersom det var i denna stads stadshus som amerikanerna undertecknade oavhängighetsförklaringen den 4 juli 1776.
Andrew Beckett, den dödssjuke advokaten spelad av Tom Hanks, har sökt upp ett antal kolleger i hopp om att hitta någon som skall bistå honom vid rättegången mot ett inflytelserikt juristhus. Alla blir dock skraja inför det omöjliga uppdraget och den mäktige motståndaren. Beckett ger sig inte, utan väljer att ägna den korta resterande tiden av sin jordiska tillvaro till att utan någon advokatfirmas representation, strida för sina rättigheter. Enligt ett under medeltiden spritt ordspråk ”Hjälp dig själv, så hjälper dig Gud”, bistås Beckett så småningom av Joe Miller, en advokatgud, spelad av en man med samma efternamn som George Washington, Denzel Washington.

Vad är en bra film? brukar mina elever fråga och jag svarar att det är en bra film, roman, teaterpjäs, skulptur eller vilken som helst annan artefakt, som påverkar – förändrar världen till det bättre. Inte hela världen samtidigt och inte på en gång, men i dag kanske dig och din närmaste granne, i morgon ytterligare några. Skälet till att jag införlivar filmen ”Philadelphia” bland mina allom kända, men inte allom praktiserade trollformler – hur man skall leva ett liv – är att den verkar manifestera önskan att få liknande genomslagkraft på sin publik som Thomas Paines teaterstycke ”Common Sense” som fick självständighetsidén att slå rot bland amerikanernas breda lager.

Genom självständighetsförklaringen sade amerikanerna ensidigt upp kontraktet med England. Man struntade i att väga argument för och emot varandra i denna strid om självständighet: här gällde det folkets och idéns suveränitet. På jämförbart vis handlade även jag när jag förklarade mig självständig från mitt lands diktatur. Jag frågade mig inte hur jag skulle ta mig till Sverige. Jag frågade mig inte hur jag kommer att kunna uttrycka och undertrycka hunger, trötthet och smärta om så blev nödvändigt. Jag frågade mig inte var jag skulle sova, och hur länge de tjugo dollar jag hade med mig skulle räcka. Jag vägrade att fundera i negativa termer och på förhand försvåra mitt uppdrag genom att stapla en massa hinder på varandra. Jag utgick ifrån att jag var slitstark och uthållig och sådana brukar omfattas av Guds allvisa råd.

Entusiasm och energi, visste jag, att man även kan uttrycka på slovakiska så, att alla över hela världen förstår det. Har du en idé som du brinner för, sätt i gång med den! Vad annat vill du spara din entusiasm till? Kör på. Om jorden skulle avstanna då skulle ingen någonsin få se solen stiga upp och kanske skulle livet omges av en kylig natt i stället. Det lilla barnet funderar inte över att det slår sig, när det faller efter sina första stapplande steg, utan i samma ögonblick som det första gången reser sig, ser det sig springa förbi målet som en nybliven världsmästare på alla distanser med sina arketypiska föräldrar som förebild.

Nu har det tagit sitt första steg. Det håller på att tappa balansen, men i sista ögonblicket finner det stöd i en nystruken bordsduk. Och vasen fylld med vårens första blommor faller framför barnets fötter som om alla människor i hela världen ville fira det och med varsin blomma visa sin beundran.
Barnet går, det springer, och är på väg mot sin världsmästartitel.

Gillar du ”Philadelphia”s musikaliska soundtrack? Den är utgiven på skiva. Här finns Bruce Springsteen, Neil Young, Sade, Spin Doctors, Peter Gabriel, RAM med flera. Titellåten ”Streets of Philadelpia”, skriven och framförd av the Boss, belönades med en Oscar och det trots att den för denna film likaledes Oscarbelönade Tom Hanks starkt pläderade för Neil Young komposition ”Philadelphia”.

▪ Vladimir Oravsky
Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: