Från ett rivningsfärdigt Glasgow

bokomslag

[131028] Denise  Mina har tagit som sin uppgift att skildra samhällets alla mörkaste vrår, högt och lågt; korruption och maktmissbruk bland samhällets toppar, samtidigt med de lägsta langarna och hororna. Så också i sin senaste roman Red Road. Åter följer vi Alex Morrow, den trötta tvillingmamman, kriminalinspektör i det Glasgow hon själv vuxit upp i. en sliten stad med stora klassklyftor och mycket kriminalitet.

Den här gången börjar det med Rose. Hon är fjorton och bor på ett ungdomshem 1997. Hon utnyttjas av en hallick som säljer henne till rika män. En kväll får hon nog och sticker ner honom, men också en annan person som gjort henne besviken. Det råkar vara samma kväll som prinsessan Diana dör. Därför etsar den sig fast i fler personers minne än Roses.

Den här kvällen får sedan konsekvenser i bokens nu som börjar med en rättegång mot Michael Brown, en tungt kriminell som Alex Morrow varit med och fångat. Nu ska hon vittna mot honom, men mitt i rättegången, när Michael alltså siter noga inlåst, dyker hans fingeravtryck upp på en ny mordplats. Där han förstås knappast kunde befunnit sig. Var har det gått snett?

Mordet sker i de trasiga hyreshusen på den närmast mytomspunna Red Road. Slummiga höghus med inbyggda brister, nu farliga att vistas i. Tomma i väntan på den slutliga rivningen.

Spåren leder så småningom till Rose, men på vägen dit får vi vet en hel del om en advokatfamilj, där den åldade pappan nyligen dött och där Rose arbetar som barnflicka. I intrigen finns pengatvätt, familjedrama, vapenhandel och utpressning.
I bakgrunden finns också, som vanligt, Alex Morrows tungt kriminelle bror, som alltid ställer till problem för henne. Kan han ha med den aktuella härvan att göra?

Mina tar ut svängarna, men man följer med och man tror på henne. För lika väl som Alex Morrow känner till sin barndomsstad, så gör Denise Mina det. Så här ser samhället ut, tyvärr. Som vanligt är det spännande och välskrivet – om än inte en av hennes allra bästa.

Stor eloge för övrigt till Minotaur som ger ut, inte bara Denise Minas utan även flera andras, kvalitetsdeckare i svensk översättning.

 

▪ Siri Reuterstrand

bokomslag

Denise Mina
Red Road
Översättning: Boel Unnerstad
Minotaur förlag 2013 

 

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: