Forssén i gott sällskap

Bokomslag

[131029] Det vackra Lagerhuset i Göteborg har allt mer utvecklats till en kulturens boning i olika avseenden, huvudsakligen för det skrivna ordet men också för utställningar, scenkonst, barnkultur och mat. Nyligen var detta ”litteraturhus” i alla fall platsen för en välbesökt releasefest för en ny visbok, God morgon, ögonblick!,  av pianisten och tonsättare Stefan Forssén.

Att detta ”litteraturhus”  beskrivs som landets första förbryllar, då det egentligen handlar om en lokal bland övriga i det som redan var en litteraturens boning.  Om än tänkt ”som mötesplats för samtal, debatter och diskussioner” kan det väl passa väl så bra för en konsert där visor ur en ny visbok framförs, tyckte förläggare Bo Ejeby, särskilt som det bland de namnkunniga textförfattarna från Petrarca, Stagnelius och framåt finns hela fyra nobelpristagare, Tranströmer, Lagerqvist, Karlfeldt och Tagore, medan Stefan Forssén själv gjort också texterna till nitton av bokens totalt 45 tonsatta visor.

Det blev inte oväntat en musikfest av stora mått när flera av visorna framfördes av en trio med Stefan Forssén själv vid pianot och en sångarduo, Åsa Johansson och Brita Lindgren, båda väl förtrogna med den musikaliske allkonstnärens särpräglade tonfall och symbios av vemod, lycka och humor. Kärlek och ömsint vardagsfilosofi kan nog sägas utgöra kittet i texterna den här gången.

Stefan Forssén är ju nu en osedvanligt speciell och produktiv musiker, tillika låtskrivare och totalt obekymrad om genrer.  En verkförteckning över hans kompositioner rör sig mellan opera, musikaler, teater- och filmmusik,  större och mindre verk för kör och instrument, kammarmusik och förstås inspelningar av hans jazzensembler, stort som litet  Änglaspel.  När Bo Ejeby sammanställde en verkförteckning till ett jubileum för tjugo år sedan, som delades ut vid konserten, upptog den 556 verk av de olika slagen.

Någon ny sådan förteckning har tydligen inte gjorts och man må då också betänka att Stefan Forssén i sin stora generositet ”spritt sånger och låtar och arrangemang utan att själv behålla vare sig original eller kopia”, som Bo Ejeby påpekar.  Till denna jubileumskonsert hade Ejeby i stället fått en stor vänkrets att samla ihop till en ny cd med smakprov ur den digra produktionen.

God morgon, ögonblick! är nu inte Stefan Forsséns första visbok, men kanske den med bredaste variationen av texter, som gjorda för en körarrangör av Gunnar Erikssons kaliber att med sin Göteborgs kammarkör sätta stämmorna i. En del av visorna har  redan figurerat i körsammanhang men finns nu för första gången i bokform.

När Stefan Forssén förra året fick det hedervärda Lars Gullinpriset löd motiveringen att han med jazzen som utgångspunkt  ”rör sig mellan skiftande musikaliska världar. Han är en gränsöverskridande musikalisk världsmedborgare som, likt Lars Gullin, är medveten om sina nordiska rötter. Med stark integritet, personligt uttryck och en lekfull, sprudlande fantasi har han skapat musik för barnkammare, operahus, kyrkor, jazzklubbar och teatrar.”

Som textförfattare visar han sig också kunna mäta sig med många av våra vardagsnära poeter med sin värme, naturförundran, sina underfundiga metaforer, lustiga alliterationer och rim, dessutom med en rytm som gjord för stämsång, en särdeles egen ton och stämning.

▪ Britt Nordberg

BokomslagStefan Forssén
God morgon, ögonblick!
Bo Ejeby förlag 2013

 

 

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: