Glatt möte med storskogen

Bokomslag

[140414] Eva-Stina Byggmästar har återvänt till sjuttonhundratalets besjälade natur i pastoral kärlekslyrik: Älvdrottningen, Men hur små poeter finns det egentligen? och Vagga liten vagabond  bildar en säregen trilogi där kärleken skrivs in i naturen med enveten lust.

Nu i Barrskogarnas barn förskjuts perspektivet helt obetydligt. Det förälskade jaget lovprisar själva skogen oupphörligt, oupphörligt. Ett du och ett vi anas här och där men skogsglädjen håller på att frigöra sig från den gemensamma upplevelsen och frågan är om det inte är en ”enstöring” som talar, en förälskad som söker ensamheten.

Effekten blir att de skenbart banala, retoriska tacksägelserna till skogen med alla dess unikt formade träd, mossor, lavar och stråväxter får skogen av vibrera och självlysa, de besjälar verkligen skogen. Det görs hänvisningar till hela den österbottniska författarinnans naturlyriska tradition – Björling och Södergran nämns, men även Bertil Gripenberg och Carita Nyström. Till sist flimrar också Hedvig Charlotta Nordenflycht förbi. Den möjligen moderna poet som glöms bort är Ann Jäderlund. Och den som skrivit enklast om naturen: Rabbe Enckell.

Såhär kan det låta:

Träden gungar
i vinden –

träden gör cirkelrörelser
med sina grenar –

ritar osynliga,
men vackra cirklar
i luften !

När Tomas Tranströmer skriver om naturen är det exaktheten i metaforerna som avgör allt. Han skriver om naturen genom att skriva om något annat. Många naturlyriker har sökt den större enkelhet som ensam kunde göra naturens ”under” rättvisa.

Hos Byggmästar finns en påtaglig upptagenhet med skogsluffandets praktik: nävertofflor och skohö, blåbärssylt och skorpor i konten.  Så förankras i det vardagliga och skapas ett lätt postmodernt möte mellan genrer.

Byggmästar krämar annars på med hög stämning och tacksamhet, naglar fast detta genom hela samlingen. Och sannerligen: hennes skog fylld av lust lockar mig ! Raskt ut i Tyresta nationalpark för att hitta rätta stämningen !

▪ Tomas Löthman

BokomslagEva-Stina Byggmästar
Barrskogarnas barn
W & W  2014

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: