Denise Mina – Garnethill

[150202] Förlaget Modernista har satsat en del på att ge ut kvalitetsdeckare på senare tid. De har lyckats pricka in flera av de intressantaste brittiska författarna, som Belinda Bauer och Peter May. Det är också de som givit ut Gilian Flynn, med succén Gone girl.
Nu har de släppt en nyutgåva första delen av Denise Minas Garnethill-trilogi, som var Minas debut och snabbt gav henne en given plats på den brittiska crime-scenen.
Den nu aktuella titeln, Garnethill, kom ut första gången på svenska (snyggt översatt av Boel Unnerstad) på Minotaur 2001 (då med titeln Döden i Garnethill) och har även funnits i pocket.
Trilogin – där böckerna kan läsas fristående – handlar om Maureen O’Donnell. Hon är en trasig person ur den underklass som Mina är mycket bra på att skildra. Hon har varit utsatt för övergrepp, suttit på mentalsjukhus och i bokens början har hon en relation med sin gifta terapeut.
Terapeuten blir mördad och Maureen blir misstänkt. Allt pekar på att hon är skyldig och till slut börjar hon själv att tvivla.
Som i alla de böcker Mina skrivit efter den här trilogin är det samhällsskildringen som är det intressanta. Hon kan sitt Glasgow utan och innan och hon väver ihop sina berättelser om brott med personskildringar och miljöer på ett sätt som få andra.

I december kom del 1 och Modernista lovar att de andra delarna kommer även de. Grattis till er som inte läst dem ännu.

Garnethill av Denise Mina i översättning av Boel Unnerstad. (2014)

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: