Bländande blandverk

[150426] Med en blandning av dans, akrobatik, mim och commedia berättar en tiohövdad ensemble historien om sju systrar och deras minnen. 25 april, var sista chansen att uppleva det italienska gästspelet på Folkteatern i Göteborg.

Utländska teatergästspel är inte vardagsmat i Göteborg eller Sverige över huvud taget, särskilt ett år då Göteborg tagit paus från sin internationella dans- och teaterfestival. Men Folkteatern i Göteborg inledde 2011 under Lars Noréns ledarskap ett samarbete med fem andra europeiska teatrar, däribland Teatro Stabile di Napoli för konstnärligt utbyte och ömsesidiga gästspel under samlingsnamnet Cities on Stage. Övriga teatrar i nätverket är Théatre National i Bryssel, Teatro La Abadia i Madrid, Teatrul National Radu Stanca i Sibiu, Rumänien och Odéon – Théatre de l´Europé i Paris.

ur föreställningen

Den här föreställningen av den många gånger prisbelönta italienska regissören Emma Dante och hennes ensemble ger riklig utdelning av både dans och teater, komik och tragik. Med yviga gester och minspel, fysisk precision, humor och allvar anslås en stämning à la regissörens medeltida namne, likt ett tillstånd mellan liv och död. Det börjar med ett starkt dansnummer av en av systrarna innan de alla träder fram ur dödens skugga, svartklädda och sorgsna. Men snart lättas stämningen när minnena tränger sig på och de blir barn på nytt i färgglada sommarklänningar, därunder baddräkter, på väg till det hägrande havet efter envis övertalning av pappan. Snart står det klart hur hackordningen i systraskaran sett ut och till och med orsakat en systers död. Skuldfrågan infekterar. Ännu en begravning. De minns sin mamma och pappa i deras ännu blommande kärlek, som illustreras i en änglalik dansduo, som avslutas med en vild rotation med mamman likt en vindflöjel klamrande sig fast om mannens hals. Vackert.

Scenografin utgörs av fem metallsköldar som en efter en blir till gravar för de familjemedlemmar som systrarna varit med om att begrava. Sist i raden är sonen till en av systrarna som så hetsats att bli en fotbollens Maradona att han dör av överansträngning. Den kramplika dans han utför är fenomenal. Det är en mycket fysisk föreställning men de repliker som ändå fälls finns översatta på en bildskärm ovan scenen. Detta fyra dagars gästspel i Göteborg är en av 34 platser och den enda i Skandinavien som föreställningen gästar på en turné som inleddes i Rom i januari 2014 och avslutas i Moskva i juni i år.

▪ Britt Nordberg

La Sorello Macaluso
Manus, regi, scenografi, kostym: Emma Dante

Med artister från Teatro Stabile di Napoli: Serena Barone, Elena Borgogni, Sandro Maria Campagne, Italia Carroccio, Davide Celone, Marcella Colalanni, Alessandra Fazzino, Daniela Macaluso, Leonarda Saffi, Stephanie Taillandler
Gästspel på Folkteatern i Göteborg 22-25 april

Foto: Carmine Maringola

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: