Funkar i Sverige – inte i Europa

Bokomslag

[150531] Jag tycker inte om prostitution och har aldrig varit intresserad av prostituerade. Ändå hände detta mig på en resa genom Spanien.

Typ där är Vad skulle vi göra om vi inte var rädda? som mest spännande. Det är en jäkligt stark början på ett kapitel, det får man ge David Ericsson. Men jag är rädd för att historien inte matchar sin inledning. Ett återkommande problem i den här boken.

Jag närde för ett tag sen lite av en dröm om att (hypotetiskt) bli lastbilschaufför. För vidderna. För milen i kroppen. För… jag vet inte. Men det verkar vara ett slit. Ändlösa timmar på vägen. Få sin mat från enbart vägkrogar (och jag är vegetarian). Inte så vegetariskt kompatibelt. Jobbar nog mycket bea och oxfilé (i bästa fall).

Nej, det är nog inte sättet att tjäna sitt levebröd som funkar bäst för mig. Däremot finns det de som det gör det för, och stories finns där ju gott om. David Ericsson gjorde det väl i Truck Stop 1999.

Truck stop handlar om en lastbilschaufförs olika körningar, människor han mött och platser han besökt. Helt enkelt. Vad skulle vi göra om vi inte var rädda? är samma sak fast i Europa.

Jag gillade Truck Stop. Där var det vardagshistorier i Raymond Carver-land. När han utökar sitt territorium blir det inte riktigt lika bra. Historierna antar mer skrönelika former och mycket verkar handla om olika kvinnor han mött på kontinenten och kört hit och dit. Det blir spekulativt. Jag vet inte varför, men kanske är det urvalet. Vissa historier kunde ha fått stanna i byrålådan. Bra innanför Sveriges gränser. Men utanför Sveriges gränser dör det lite.

▪ Arvid Svenske

BokomslagDavid Ericsson
Vad skulle vi göra om vi inte var rädda?
Lindelöws bokförlag, 2015

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: