Bollywood på svenska

Bokomslag

[150819] Jag tillhör kanske inte de som till fullo uppskattar Åsa-Nisse, Stefan & Christer, Sten-Åke Cederhök, Galenskaperna/Aftershave. Men det vore dumt av mig att förneka deras storhet (få folk att flatgarva) och deras påverkan på svensk kultur.

Mycket av det de gjorde på sin tid spiller såklart över på vad som idag är svenska humoristiska uttryck.

Precis som Sjöwall-Wahlöö-arvet ligger tungt över deckar- och actiongenren. Det är också ofta täta skott mellan de båda i Sverige. Det blir lätt pajigt om de blandas. Det gäller inte i så många andra filmkulturer. Indisk, till exempel.

När du går och ser en Bollywoodmatiné är tanken att det ska vara en helhetsupplevelse. Intryck smälter ihop. Skratt, sång, dans, allvar, hjältemod, gråt, lycka, romans. Om varandra och i varandra. Eftersom filmerna ofta är långa, ibland nästan tre timmar, brukar det oftast gå att få med någorlunda. Frågan är bara hur väl allt gifter sig. Det är en balans, och en konst att få allt att gå ihop.

En konst som Operation: operation’s författare Zac O’Yeah får till exceptionellt bra på sina nästan 300 sidor.

Trehundra tätpackade sidor. De dignar. Små gyttriga detaljer rörs samman till en helhet och man är där, där på Bangalores gator där Hari Majestic för andra gången i ordningen löser brott i sin självpåtagna roll som privatdetektiv.

De svenska duttar in i det myllrande indiska märks inte bara på att ett nyöppnat sjukhus är svenskägt, utan också på någon sorts förmåga att se det indiska folklivet utifrån (utan att för dens skull tappa i trovärdighet). Precis som det bar frukt i det lite mer galna experimentet Tandooriälgen, där ett framtida Göteborg gjorts helt och hållet indiskt, ger det frukt här.

En trovärdig skildring av fattigkvarter, också. Historier om folk som lyckas föder avundsjuka och jakten på rupies och anseende får folk att bete sig drastiskt. Svårt att inte dras in i den myllrande intrigen. Operation: operation rymmer och skrymmer. Otrohetsmisstänkar, korruption, våld, brutalitet, humor, kärlek, ömsinthet, goda viljor som blir fel, det mänskliga. Ett snabbt snurrande samhälle ur mikro- och makroperspektiv.

Ett bra hantverk. Ett trovärdigt, roligt, underhållande och inspirerande sådant.

▪ Arvid Svenske

BokomslagZac O’Yeah
Operation: operation – ett sjukt uppdrag för Mr Majestic
Ordfront, 2015

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: