Några sena tips på julklappsböcker

[151221] Bästa julklappen är ändå ett hårt paket. Och ingenting slår att sitta på juldagen i lugnet efter julafton och läsa böcker. Här ger vi några tips för er som ännu inte löst de sista klapparna.

turidAlbas recensent Elisabeth Östnäs har skrivit Sagan om Turid Kungadottern en bok som fått strålande recensioner. Visserligen är vi lite jäviga, men mycket välförtjänt vågar vi säga. Boken är första delen i en serie som utspelar sig på vikingatiden. Den är tänkt att läsas av 13 åringar och uppåt i ålder. ”Sällan eller aldrig har väl vikingarna känts mera närvarande i litteraturen än i denna berättelse” skrev till exempel författarkollegan Martin Widmark.

bad feministEn bok som många borde läsa är Bad Feminist av Roxane Gay. En samling texter om de mest skiftande ämnen, men alla skrivna ur ett högst personligt perspektiv. De behandlar allt från filmer och tv-serier till våldtäkter, att vara för tjock, ha ”fel” hudfärg och de inre konflikter Gay upplever när hon gillar hip hoplåtar med sexistiska texter. Roxane Gay är ”Coolare än Caitlin Moran, smartare än Lena Dunham” enligt förlagets promotiontext. Inte helt långsökta jämförelser. Roande, tänkvärt, ibland lite pladdrigt, men hela tiden klart läsvärt.

bokomslag x2Sanatorium förlag säljer under december två böcker av kultförfattaren och den fantastiske tecknaren Edward Gorey i ett paket. Erik Andersson och Jonas Ellerström har översatt och förlaget har gjort två fina utgåvor som innehåller flera av Goreys märkliga berättelser. Böckerna heter Det storslagna näsblodet och andra berättelser och De förryckta kusinerna. I De förryckta kusinerna finns också ett efterord av Jonas Ellerström, där han berättar om Gorey och hans värld. (Böckerna kan förstås också köpas var för sig.) Det här är böcker där bilderna är viktigast, och texterna väldigt speciella, absurda. Jag trodde nog att de var närmast omöjliga att översätta, men det är väldigt snyggt gjort. Nära originalens känsla.

mastarevaktare_inb_lowIngen jul utan deckare. En bok som jag läst i höst, men inte hunnit skriva om är Christoffer Carlssons Mästare, väktare, lögnare, vän, tredje delen i serien om Leo Junker. Böckerna kan läsas helt fristående, men jag skulle rekommendera att man läser alla, och i rätt ordning. Så ett paket med de två tidigare, Den osynlige mannen från Salem och Den fallande detektiven i pocket och så den här i inbunden utgåva kan hålla någon sysselsatt över nyår. Välskrivet och spännande. Intressanta inte bara för sina intriger utan även för de komplexa personer Carlsson skapat.

minaYtterligare en av höstens böcker som är väl värd att läsa är Denise Minas femte roman om Alex Morrow, Blod salt vatten Den här gången berättar Mina inte så mycket om Glasgow, som brukar vara spelplatsen för hennes historier. Intrigen för Alex Morrow istället till ett litet samhälle och dess omgivningar utanför staden. Det är här kanske inte den allra bästa av Minas böcker, men hon är alltid läsvärd.Här är det Roxanna, en kvinna som polisen länge haft ögonen på, på grund av misstänkta penningtvätts- och drogaffärer, som försvinner. Ett av hennes barn ringer och anmäler henne saknad, men någonting stämmer inte. Har hon försvunnit frivilligt?

▪ Siri Reuterstrand