Årets krönikör i Alba-TV

nedräkningssymbol

[100408] Bengt Göransson är Albas specialkrönikör för år 2010. I korta videoinslag kommer han att kommentera fenomen och företeelser i samhället. Ett nytt inslag publiceras på utgivningsdagen av ett ordinarie nummer.

Bengt Göransson är väl känd för den lite äldre delen av befolkningen. Han har varit utbildningsminister och kulturminister i tidigare regeringar. Han är aktiv inom ABF i Stockholm. Under 2010 är han gästprofessor i Göteborg.

Video 5 [101209]
Om rörelser och folkrörelser. Det finns stora folkrörelser som är döda utan att vara nedlagda.

Video 4 [101104]
Det talas om humanioras kris. Varför ska man egentligen ha kvar konstiga ämnen som latin i utbildningen? Men finns det egentligen några onyttiga kunskaper.

Video 3 [100916]
Det talas mycket om valfrihet men inte lika mycket om frihet. Och i förlängningen leder valfrihet till privatisering och ojämlikhet.

Video 2 [100623]
Vad säger folk egentligen bakom alla ord? Bengt Göransson lyssnar gärna till de språkliga metaforer som används, för de avslöjar ofta budskapet tydligare än vanlig retorik.

Video 1 [100408]
Den så kallade kulturkofferten framställs ofta som en form av decentralisering. Bengt Göransson är skeptisk.

▪ Bengt Göransson

Foto Bengt Göransson
Bengt Göransson

Skänk ett bidrag till Alba!

swishGillar du denna artikel? Redaktionen arbetar gratis, men vi behöver stöd till driften. Ditt stöd skulle betyda mycket för oss. Swisha valfritt belopp till Tidskriften Alba.

Swisha till 1231666452

Mer information om Swish och Alba.nu

Dela den här artikeln: