Från Platon till demokratins kris

Tema: Från Platon till demokratins kris

[200311] För nära femtio år sedan utkom Sven-Eric Liedman med boken Från Platon till Lenin. Boken blev snabbt en vanlig grundbok på universiteten. Boken har sedan blivit uppdaterade fem gånger och fortsatt att vara kurslitteratur på universiteten och i andra bildningssammanhang. I augusti kommer sjunde upplagan ut med en stor utvidgning. Vi får en inblick i vad som väntar.

Boken med alla sina olika upplagor beskriver den idépolitiska historien från antiken och framåt. Sedan 1972 har det hänt en hel del i samhället, både genomtänkt och obetänkt. Men ändå något som fått genomslag. Nya upplagor har därför försetts med kompletteringar. Den senaste upplagan heter Från Platon till kriget mot terrorismen. Med tiden har boken blivit en svensk klassiker.

Nu är en sjunde upplaga på gång efter sommaren, med titeln Från Platon till demokratins kris. Här berättar Sven-Eric Liedman om tankarna med boken och dess successiva utveckling. Vi följer bokens egen resa från första utgåvan till den kommande. I de tre följande videorna beskriver Liedman tre större nyskrivna avsnitt:

1. Den nya nationalismen
2. Miljön och klimatet
3. Demokratins kris

Men först: Boken som förändras med sin tid. Efter närmare 50 år kommer en sjunde version.

▪ Christer Wigerfelt