En intellektuell politiker har lämnat oss

Bild: Bengt Göransson.

[210618] Bengt Göransson har lämnat oss, 88 år gammal. För de yngre har han väl varit borta sedan länge. Men vi lite äldre minns honom. Även vi som inte är sossar har anledning att sakna honom. Han var en intellektuell politiker, av ett slag som är svår att upptäcka i det politiska landskapet. 1982 blev han både skolminister och kulturminister.

Kanske är det som kulturminister som vi minns honom bäst. Han tilltalade en stor andel av befolkningen, vågar jag säga. Kultur skulle vara en angelägenhet för alla, både med bredd och djup. Alba lyckades få några korta videoinspelningar under hans tid som gästprofessor på Pedagogiska institutionen i Göteborg.  För att spara tid bad jag honom göra fyra inspelningar vid samma tillfälle. Det tog kanske en halvtimme. Den mest uppskattade videon var Om frihetens och valfrihetens motsatser. Han valde fyra teman själv och det behövdes bara en inspelning per tema, så var det klart. Uppenbarligen var det några av hans favoritteman sedan lång tid

Videon gjordes hösten 2010. Alltså ointressant kanske du tycker. Men den är i allra högsta grad högintressant för oss idag. Tänk bara på högerns mantra om valfrihet när det gäller skolval i dagens s.k friskolor idag. Här gör han en knivskarp analys av den politiska motsättningen mellan frihet och valfrihet. Här kan du se inslaget igen.

▪ Christer Wigerfelt