En pånyttfödelse – av Evert Taube!

[230508] Det är inte gjort i en handvändning, att förvandla ett nationalhelgon, en legend som Evert Taube till ett oskrivet blad, där man på fri hand tecknar sin egen historia, fritt och frejdigt använder de sånger som blivit ’allas egendom’ till en ny berättelse om kvinnan och mannen och till sist även åstadkommer en reaktion som går som en chockvåg genom publiken.

Men det sker i Fia Ekbergs och Maja Heurlings en timme långa föreställning Vi och Taube, som än en gång visar vilken enastående intimscen Göteborgs Dramatiska Teater är, där närkontakten mellan artist och publik i det här fallet på ett osökt sätt blir angelägen och tät, där inga stora gester, men väl en raffinerad medvetenhet om historiens och historiernas gång satt sin prägel i vårt undermedvetna.

Varför det blir så uppfriskande med nutidiga och personliga perspektiv på sångerna och deras innehåll, alla de unga pojkars och flickors erfarenheter som tagit gestalt där, gestalter som de två artisterna tillåter sig att tänja på och peta i, kort sagt föra deras otvetydiga frihetsbudskap vidare!

De möter materialet med två vitt skilda temperament, där Fia Ekberg tar ut svängarna när hon handgripligt och demonstrativt visar hur explosiv frihetslängtan alltid är och Maja Heurling med ett finlir tunt som silkespapper i fraseringarna förtydligar allt det underfundiga som ligger dolt i Taubes mångfaldiga livserfarenhet.

Resultatet blir en förtrollande
föreställning, där tidigare idévärldar omkring manligt och kvinnligt, även i Evert Taubes egna utgångspunkter, ställs på huvudet och de båda artisterna genom sitt egensinniga förhållande till de episka mönstren i de välkända ’låtarna’ öppnar dem för nya upplevelser och ’aha’-upplevelser. Det är skickligt och inspirerande och kulminerar, som tidigare sagts, i publikens möte med käftsmällen slutraden i Balladen om briggen Blue Bird of Hull ger:

”Karl stod surrad och glömdes ombord,”

Även för den som är väl förtrogen med sångtexten utkristalliserar tolkningen den på ett sätt som lyfter fram oförsonligheten i dess obeskrivliga tragedi när naturen möter människan, den hjälplösa gemenskapen den enskildes ofrånkomliga ensamhet.
Det känns som en självklarhet att förvandla det väl hanterade materialet till en TV-produktion, för välförtjänt spridning till en så stor publik som möjligt.

▪ Kjerstin Norén

Bilden: I väntan på Taube … Foto: Kjerstin Norén

Vi och Taube
av och med Fia Ekberg och Maja Heurling
regiblick: Viktoria Folkesson och med tack till
Visans Vänner, Göteborg
Göteborgs Dramatiska Teater 6 maj 2023

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: