Fullt av luriga vändningar

[240409] Längst ut i Bohusläns havsband samlas en grupp främlingar för att förändra sina liv. Den karismatiska retreatledaren utlovar rening från skam och skuld. I en annan del av skärgården kämpar journalisten Jennifer Sundin mot sina egna demoner. När en ung kvinna hittas död i vattnet dras hon in i fallet. Kvinnans förflutna visar sig innehålla såväl våld som mörka hemligheter.

Detta är den tredje fristående boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin. En deckare med två tidslinjer i sig och intrikata vändningar. Språket är vackert och välformulerat och intrigerna, som är flera, gör att man dras med i föreställningarna om vad som ska hända men det händer inte det som man tror.  Utan något annat lurar där bakom…ja, jag ska inte avslöja så mycket om det. Men i mailkontakt med författaren skrev hon att hon älskar att lura läsarna.

Så hon är medvetet lite full i sjutton, tydligen.

Jennifer Sundin går igenom en skilsmässa efter ett svårt svek från exmannen. Hon har missbrukat tabletter och lider av kronisk foglossning och har sökt sig till Hälsö i Göteborgs norra skärgård för att få hjälp med avvänjning mot missbruket. I sällskap har hon collien Goblin. Hennes båda barn är på franska Rivieran med exmaken och hans nya kvinna.

Hon träffar via ungdomsvännen Annie som hon håller kontakt med, en tysk drogterapeut, Klaus Grossman på ön, där han alltid befinner sig sommartid. De regelbundna samtalen med honom blir viktiga för Jennifer men när Annie dyker upp på ön blir Jennifer allt annat än glad.

Jennifer lär också känna Cilla Hansen, länets enda kvinnliga yrkesfiskare, som inte jobbar nu men är väldigt vital trots sina 60 år och hon lär Jennifer fridyka, vilket gör underverk för hennes smärtor. Men Cilla bär på en stor sorg efter trettiotreåriga dottern Marinas död nyligen. Polisen har avfärdat det som en olycka, rättsläkaren tror att det var en anafylaktisk chock, då hon var mycket allergisk och kanske råkat ut för någon brännmanet under simturen. Men Cilla tror att någon dödat dottern och vet att Jennifer varit kriminalreporter och ber om hennes hjälp.

I den andra tråden kallas berättarrösten Poseidon och han befinner sig en bit norrut på västkusten på en ö kallad Utposten, landets västligaste ö, en gång i tiden en karantänstation för kolerasjuka. Trots att det är svindyrt har han anmält sig till Katarsis retreat, och hoppas att deras speciella form av rening ska hjälpa honom hantera en del svåra trauman från uppväxten, inte minst mammans övergrepp på honom. Det är höst, oktober 2021 och börjar bli rått och kallt.

Alla deltagarna får lämna ifrån sig personliga ägodelar vid ankomsten och raka av sig sitt hår och bära speciella kläder. Och under tiden på ön går de under andra namn än sina egna. Verksamheten leds av en karismatisk kvinna som kallas Mercy. Hon har en yngre mycket vacker kvinna som assistent, kallad Nova. Där finns också en äldre stor, stark man som hjälper till med praktiska saker. Han är den enda som har ett verkligt namn, Sten, och det är han som är ägare för det bolag som driver verksamheten.

Vi får följa Poseidon och de övriga deltagarna: Ängel, Viking, Vide, Ametist, Venus och Mars genom alltmer brutala utmaningar under veckorna på ön. Hela tiden upprepas mantrat: ”Genom rädsla blir jag fri. Genom smärta blir jag ren. Genom rening blir jag ny”.

Det hela slutar så klart i katastrof.

De två berättelsespåren går så småningom samman.

Men innan katastrofen nått sin kulmen tas vi med på snåriga bihandlingar som får en som läsare att bli överraskad. Hela tiden förflyttas man mellan de två spåren. Brutala scener finns det en hel del, den värsta beskriver nog hur det är att bli levande begravd.

Och spänningen hålls vid liv ända in till sista sidorna.

Maneter och havet har huvudrollen i historien, kan man säga.  Men jag ska inte avslöja så mycket mer. Konstaterar bara att det är en intelligent skriven story och att det är många intriger som får sin lösning till slut.

Men lösningarna blir nog en överraskning för många.

▪ Leif Wilehag

Bilden: Jeanette Bergenstav. Fotograf: Patrik Bergenstav (beskuren)

bokomslag

Jeanette Bergenstav
Havsgrav
Norstedts, 2024

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: