Nr 1 1998 – Folkhemmet monteras ned

[980101] Nr 1 1998 – Folkhemmet monteras ned

ALBA NR 1– JANUARI 1998

FOLKHEMMET MONTERAS NED
I tysthet pågår en social revolution i alla stora svenska städer. Boendet skiktas alltmer och laddar samhället med sociala spänningar. Finns någon lösning på problemet? Detta tema ingår i en serie om segregation och integration.

CHRISTER WIGERFELT
FRIHET.HYLAND OCH LOKET FRÅN TV-SOFFAN
Läs mer
Vi såg det inte då, men med tevens genombrott satte Lennart Hyland punkt för jämlikheten som samhällets utvecklingsmotor. Vi ser det inte nu, men explosionen av kanalerna markerar en ny övergångsfas?

SIRI REUTERSTRAND
JÄMLIKHET.FRÅN SÄMST I EUROPA TILL BÄST I VÄRLDEN?
Läs mer
Sverige gjorde ett jättesprång. 1930 hade vi låg boendestandard, stor bostadsbrist och ”Kris i befolkningsfrågan”. Trettio år senare låg vi betydligt bättre till på topplistan. Hur gick det till?

SIRI REUTERSTRAND
BRODERSKAP. VARFÖR SKÄMS JAG FÖR HYRESGÄSTFÖRENINGEN?
Läs mer
Vi som jobbar på gräsrotnivå med hyresfrågor är inte alltid så nöjda med att behöva vara lierade med Hyresgästföreningen. Är det helt enkelt så att en rörelse som funnits för länge blir för etablerad och måste ersättas av en annan, för att behålla sin trovärdighet som oppositionell?

BJÖRN ZETTERLING
DEN SKÖNA EKOLOGIN Läs mer
Staden, den hånade och smutsiga, kan trots allt få en chans att leva och föra människor samman. Runt den egenhändigt skötta trädgården kan mycket hända. Det handlar om ekologiskt byggande.

INA LARSSON
BILLIGARE BOENDE UTAN FÖNSTER?
Läs mer
Att kossorna ska ha fönster i ladugården är en självklarhet Kanske mjölkar de bättre då? . Men vi människor kanske lagar mat bättre utan fönster i köket?

INA LARSSON
HUSTOMTARNA SOM FÖRSVANN
Läs mer
Hade det inte varit för Gustav så hade väl ännu en av Linnés prunkande trädgårdar förvandlats till p-plats eller permanent uteservering.

INA LARSSON
GÖTEBORG DYRAST I SVERIGE
Läs mer
Nu har det äntligen hänt! Hyrorna stiger inte längre som varit fallt varje år under en längre tid. Men väl där finner vi att Göteborg är dyrast i landet.

LEIF WILEHAG
FASTIGHETSÄGARNA HAR SISTA ORDET
Läs mer
Det är svårt att få lägenhet idag. Sedan bostadsförmedlingen försvann i Göteborg finns Boplats, som dock bara vidarebefordrar lediga lägenheter. Man måste vara aktiv själv och fastighetsägarna har sista ordet.


SALAMANDER
Läs mer
Inte alltid så lätt att upptäcka.
Ser en hel del själv.


CHRISTER WIGERFELT
MAKTEN PÅ UNIVERSITETEN (7)
Läs mer
Han har en hel del att säga om universiteten i de nya regionerna. Efter sin tid som rektor borde han ha en hel del att säga om hur makten ser ut. Nu har han smält sina intryck. Möt Jan Ling i en exklusiv intervju.

BJÖRN ZETTERLING
RECENSION.SKOG, LANDSKAP OCH MINNE
Läs mer
Går det att skildra civilisationens framväxt i Europa och använda skogen som utgångspunkt? En bok sprängfylld med fakta, skriven med glöd, lämnar ingen ifrån sig denna bok oläst.

SIRI REUTERSTRAND
PÅ JAKT EFTER NYA FORMER
Läs mer
Alba har träffat Åsa Harvard på Konstfack. Hon forskar om icke linjärt berättande och vad som händer med berättandet i nya medier. Det blev ett samtal bland annat om vad vi egentligen vill få ut av konsten.

CHRISTER WIGERFELT
HAR CARL BILDT BÖRJAT LÄSA ALBA?
Läs mer
De moderata sympatisörerna har längtat efter Carl Bildts återkomst från Bosien. Men istället för en väntad offensiv har Bildt varit oväntat försonlig gentemot socialdemokratin. Hur ska man tolka denna förvandling?

GÖR ETT BESÖK PÅ DEMOKRATITORGET
www.demokratitorget.gov.se
Demokratiutredningens hemsida. Albas redaktörer Siri Reuterstrand och
Christer Wigerfelt ingår i utredningens redaktionskommitté.

Taggar
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: