I Trollhättan däremot – 2023

Tuula Polojärvi

[231003] Visst vågar man gå ut med hunden på Kronogården i Trollhättan, trots att det har smällt på flera adresser i stan. För den här gången har det inte hänt i vårt bostadsområde, utan istället på landet, utanför stan i Sjuntorp och i Lextorp som gränsar till Kronogården. I Lextorp har man liknande problem som på Kronogården med segregation i skolan och på bostadsmarknaden. Det kommunala bostadsbolaget Eidar har lägenheter insprängda (ursäkta ordvalet) i ett radhusområde, och tyvärr har det varit stora problem just i dessa hyreslägenheter. TTELA, lokaltidningen, skriver gärna om tråkiga händelser på Kronogården och i Lextorp. Men gör oftast gällande att Kronogården är det området som är värst drabbat av kriminalitet.

Men vad är det nu som det har skrivits om i lokaltidningen TTELA? Jo, mest om det så kallade Kronogårdsnätverket och bombningarna mot en lägenhet i Lextorp, där det kommunala bostadsbolaget Eidar hyrt ut en lägenhet till någon som gömt narkotika där. Bombningarna beror troligtvis på att det funnits narkotika i stora mängder i lägenheten. Några ur Kronogårdsnätverket har suttit inne och har nu släppts ut från fängelset. I samband med det ska det ha uppstått interna konflikter inom gruppen. Det ryktas om att några av ledarna för Kronogårdsnätverket bor i hus som ligger nära vår lägenhet. Det känns ju inte så bra, nu med dessa bombningar. En våldsspiral med hämndaktioner kan förstås urarta och det är väl det man mest fruktar här på vårt annars så lugna Kronogården och i Lextorp. Ja, i hela stan om vi ska vara ärliga.

Läskigt var det härom veckan när några barn hittade ett skarpladdat vapen i Lextorp. Barnet som höll i pistolen riktade det mot ett annat barn och tryckte av två gånger, men som tur var klickade vapnet. Det tredje skottet sköt barnet upp i luften. De trodde inte att vapnet var riktigt. Som tur var, slutade incidenten lyckligt. Nu varnar polisen barnen och föräldrarna för att ta upp okända föremål. Händelsen utreds som misstänkt grovt vapenbrott.

I Sjuntorp, på landet som vi säger här i Trollhättan har det skett en explosion utanför en villa. Händelsen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse. Även detta kopplas till konflikten i Kronogårdsnätverket. Polisen utreder samband med alla händelser.

” Natten den 14 september exploderade en brevlåda vid ett radhus i Lextorp. Ingen person skadades.[…] Händelsen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse.”  TTELA 28 september

Den 19 september sker en exposition vid samma adress på Lextorp. I samband med explosionen började ytterdörren att brinna. En person befann sig i lägenheten men inga människor skadades i samband med smällen. Polisen rubricerar händelsen som grov allmänfarlig ödeläggelse. Gängkonflikt kan ligga bakom händelsen, menar polisen.” TTELA 28 september

I TTELA 21 september, intervjuas representanter för det kommunala Bostadsbolaget Eidar samt stadens representant Vivian Kimstadius. Fastighetsägarna Eidar, här representerat av Daniel Ruus, förvaltningschef på Eidar, säger efter explosionerna på Lextorp:

• Vi vill skapa trygghet.  […]

• Vi har ett nära samarbete med staden och polismyndigheten i frågor som gäller trygghet och säkerhet. Vi gör ofta gemensamma insatser för att hitta synergieffekter, men vi kan inte svara på vad vi kommer att göra just här. […]

Vivian Komstadius, kommunikationschef på Trollhättans stad, berättar att de gjort ett antal åtgärder i området på tisdagen:

• Vi vill inte kommentera vårt säkerhetsarbete när det gäller vakter. Vi har kommunens Posomgrupp och trygghetsvandrare på platsen. Fritidsgården har också extra öppet ikväll. Det handlar mycket om att var ute och möta folk i området, säger hon. Posom står för psykiskt och socialt omhändertagande och är kommunens stödgrupp i kriser.

Nu verkar det lite som om man vill låta påskina att det inte tidigare hänt så många dåd i Lextorp. Man så är inte fallet. Till exempel brändes Lexington, fritidsgården på Lextorp ner för några år sedan. Det går rykten om försäljning av droger till elever på Lextorpskolan. De äldsta där går i sexan. Bilar har brunnit i Lextorp och även på andra områden i stan, men det vill TTELA helst inte rapportera om. Det är Kronogården man vill svartmåla. Det ger väl klick och det befäster folks fördomar om Kronogården. Varför skulle rapporteringen annars se ut så i TTELA?

För på Kronogården är det lugnt på kvällarna klockan tio, när jag och min granne Vivi går ut med hennes små, franska bulldoggar Freia och Zelda. Vår egen hund, Brolle, fick vi tyvärr ta bort, 13 år och 7 månader gammal,  i mars månad. Stor sorg, så nu passar jag hundar och passar även på att gå ut med min granne Vivi rätt frekvent på hennes kvällspromenad vid tio på kvällen. Hon tycker att det är trevligt att ha med sig någon på promenaden, ifall det skulle hända något. Men det gör det sällan. Ofta är det så att vi inte ens möter någon på vår promenad. Lugnt och skönt skulle nog bäst beskriva det hela. En kväll härom helgen var det dock stort pådrag på gräsmattan bortom IFK Trollhättans fotbollsplan, på gränsen mellan Kronogården och Lextorp. Det var en lördagskväll, vi var ute redan halv nio, jag och Vivi, Freia och Zelda. Mitt på grässlänten stod en polishelikopter och bredvid den en polisbil. Det hade samlats folk kring helikoptern och polisbilen, men i vanlig ordning, talar ju inte polisen om vad deras insats handlar om.  Vi gick åt andra hållet, och hörde strax hur helikoptern lyfte och tittade vi nyfiket tillbaka på den. Det är inte varje dag det landar helikoptrar i vår närhet.

Det jag skrev om i en tidigare krönika, att Frälsegårdsskolan skulle läggas ned helt och hållet visade sig vara fel. Den byggs om till en stor förskola. Ser ut att bli jättebra. Frälsegårdsskolan ligger på Kronogården strax bakom vårt bostadsområde. Klasserna ett till tre går nu på Kronan, en bit bort från oss. Klasserna fyra till sex på de andra så kallat bättre skolorna – eller ska man säga mindre segregerade – skolorna i stan. Dit slussas fjärde- till niondeklassarna från Kronan ut med bussar. Det är roligt att se att så många föräldrar följer sina barn till bussarna. Ofta blir de kvar och språkar med varandra. Fortfarande satsas det mycket på Kronans skola där eleverna från första till tredje klass alltså fortfarande går. Tyvärr hör jag röster om att undervisningen på Kronan skola inte fungerar. Min närmsta granne har flyttat sin dotter till en privatskola. Min man Magnus tycker att Kronans skola ska läggas ned helt och att hela huset ska få bli ett kulturcentrum.

IFK Trollhättan bedriver en stor ungdomsverksamhet och samarbetar med fritidsgården som ligger bredvid Kronan, Kronogårdens lågstadieskola. Hit kommer både pojkar och flickor för att lära sig att bli bättre fotbollsspelare. Här finns det flera engagerade kvinnliga och manliga tränare. Klubben har bland annat fostrat en ung kille, som vi såg träna dagar och sena kvällar på deras plan. Han spelar numera för IFK Göteborg. Så nu lever drömmen om att bli proffs även hos de andra fotbollsspelarna i IFK Trollhättan.

Att var hundvakt är min nya hobby. Träffar ofta polisen på mina promenader. De patrullerar flitigt på vårt område och det bidrar till trygghet. Deras närvaro här är välkommen. Ikväll ska Vivi och vovvarna ut igen vid tio på kvällen. Min egen, kära mamma promenerar varje morgon här på Kronogården. Hon är 80 år och hon har bott på Kronogården och Lextorp sedan oktober 1971. Det har aldrig hänt henne något på hennes dagliga promenader. Oftast är hon redan ute på morgonen klockan fem. Hon brukar skoja om att då har busen gått och lagt sig. Må så vara, vi fortsätter att promenera och äga vårt närområde. Det tycker jag att ni också ska göra.

▪ Tuula Polojärvi

Som trogna läsare kanske vet hade vi tidigare en krönikeserie som hann upp till nio delar innan den hamnade lite i träda.
De senaste händelserna har dock gjort att det kändes som att det var dags att återuppliva den.
Kanske kommer det fler avsnitt. Vem vet.
Vill ni läsa del äldre delarna är det bara att följa nedanstående länkar:
Del ett hittar du här. 
Del två här.
Del tre här.
Del fyra här.
Del fem här
Del sex här
Del sju här
Del åtta här
Del nio här

Vi vill med den här serien uppmärksamma en liten bit av världen utanför storstadsområdena.
Sällan rapporterar medier därifrån. Och gör de det så gäller det nästan alltid brott, olyckor eller sport.
Det händer en mängd andra saker därute och de allra flesta invånarna i Sverige bor ju inte alls i Göteborg, Stockholm eller Malmö.
Samtidigt är den lilla staden också ofta ett koncentrat – och ger därför också en tydligare bild – av den stora staden.
Vi vill visa lite av hur ett liv i en mindre stad kan te sig. I alla fall göra små nedslag.
Välkomna till Trollhättan.

Fotot på Tuula är taget av Anna Hovi (här ngt beskuret)

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: