Årets fotograf 2009: Lars Tunbjörk

[090219] Lars Tunbjörk, född 1955, började redan som femtonåring att sommarjobba som fotograf på Borås Tidning. Tanken på att bli fotograf kom dock inte redan då, utan mognade fram under gymnasietiden. I huvudsak har han arbetat som frilansfotograf.

– Och hur överlever man som frilansfotograf? Det gäller att vara allround. Speciellt spännande var det nog att jobba med tidningen Upp och Ner, som gavs ut av Linjeflyg. Redaktionen gav både skribenter och fotografer stor frihet. Resultatet blev ofta mycket bra. Några andra bra tidningar att jobba åt har varit Vi och Metallarbetaren.

Inspiratörerna till hans fotografi har främst varit de amerikanska dokumentärfotograferna Lee Friedlander och Garry Winogrand. Men som så många andra svenska fotografer nämner Lars Tunbjörk vår egen Christer Strömholm. Redan i de unga tonåren stötte han på en bok av Strömholm på stadsbiblioteket i Borås. Det blev ett magiskt och kanske avgörande ögonblick.

Med allround menas väl att jobba med olika former av publicering, som att göra utställningar och fotoböcker. Lars Tunbjörk skriver inte texter själv till sina fotoböcker utan har samarbetat med speciella skribenter. I genombrottsboken var det Göran Greider och Thomas Tidholm som medverkade. I utställningen Vinter på Moderna Museet för två år sedan var det inga texter till bilderna. Vinter betraktar han som en mental resa och då kan man ju tolka bilderna på sitt eget vis.

Det tog några år att utveckla det bildspråk som man finner både i ”Vinter” och i ”Landet utom sig”. Liksom denna har Albas första bild av Tunbjörk tydliga drag av vemod över det sönderfallande Folkhemmet. Speciellt starkt är det förstås för oss som är tillräckligt gamla att ha ett känslomässigt förhållande till Folkhemmet. Är man ung och utan dessa relationer kan man njuta av och förundras över bildspråket.

Alba kommer att presentera en ny bild i varje nummer under året. Passa på att lära känna Lars Tunbjörk lite mer.

Fotogalleri: Lars Tunbjörk

Bilderna är från utställningen ”I love Borås” som visades 2006 i Borås och som nu vandrar runt på olika platser. I höstas visades den i Paris. Jag fick en förfrågan om att göra en utställning i Borås och min första tanke var att bara ha bilder därifrån. Men så hittade jag runt 200 opublicerade bilder i arkivet, så det blev bilder från lite olika håll istället.

▪ Christer Wigerfelt

Lars Tunbjörk har ett sällsamt bildspråk som många gärna försöker kopiera. Redan 1982 blev han årets fotograf och i slutet av förra året fick kan Scanpix stora fotopris.

Med Lars Tunbjörk i blick
Jag drömde nyligen att jag såg mig själv i en fotobok av Lars Tunbjörk. Stirrande med lobotomerad blick mellan två grälla extraprisskyltar på Ica Maxi. Med avklippt huvud och rödsvedd lite för slapp mage spelande minigolf. På en bänk på ett torg tyst slafsande glass med mina tre fula barn. Jag tittar inte in i kameran, ett av barnen gör det. Behöver jag säga att det var en mardröm?
Rasmus Malm
Krönika i GP 090514

Årets fotograf
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: