Ingmar Jernberg blir Årets fotograf i Alba

Ingmar Jernberg 1976.

[230116] Många konstnärer vet tidigt vad de vill göra i livet och skaffar sig en utbildning som förhoppningsvis kommer att leda dem till målet .Men att veta vilka yrken som kommer att finnas i framtiden har blivit allt vanskligare att förutse. En sak som fascinerar mig är att kulturutövare ofta har oväntade bakgrunder. Det gör att livet ofta bjuder på överraskningar, som är fallet med Årets fotograf i Alba 2023, Ingmar Jernberg.

Ingmar Jernberg hade ingen kulturdröm i baktankarna när han studerade matematik och matematisk statistik på universitetet i Göteborg och heller ingen person som inspiratör. Istället jobbade han som många andra studenter med korta påhugg i hamnen och som statist på Folkteatern.Sedan tidigare blev han intresserad av fotografi pch köpte både fototidningar och fotoböcker. Han utvecklade autodidaktiskt sin känsla för fotokonsten.

– På lediga stunder tog jag scenbilder som uppskattades av teaterledningen. Det ledde till att jag fick uppdrag som fotograf för Stora teatern utan anställning.

Ingmar Jernberg började intressera sig för ungdomskulturen i Flatås i Frölunda och cyklade runt bland ungdomsgrupperna som fanns där. Vi visste inte om varandra då. Men ungeför samtidigt som Ingmar cyklde runt i Flatås startade jag Fotfolket IF i Tynnered för ungdomar i tioårsåldern. Långt senare upptäckte jag Ingmars bilder och insåg att här fanns en generationsfotograf av särskilt slag. Min förhoppning är att detta ska upptäckas av alla Albas läsare.

▪ Christer Wigerfelt