Årets fotograf 2010: Tuija Lindström

[100128] Tuija Lindström är årets fotograf i Alba och vi kan stolt fortsätta att presentera ännu en av landet främsta fotografer. Men vem vet vad som hade väntat om hörnet om Tuija hade förverkligat sina drömmar från ungdomstiden att bli författare.

Tuija är född i Kotka i Finland men uppväxt i Helsingfors. 1975 flyttade hon till Stockholm. I slutet av 70-talet började hon fotografera och gick en grundläggande fotoutbildning på GFU och på Konstfack 1981-84. Efter Konstfack prövade Tuija att arbeta som reklamfotograf och hoppades få tid över till egna projekt. Men det var en ekvation som inte höll så hon började frilansa istället. Uppdragen kunde vara att göra bok-och skivomslag och bildreportage. Några av de tidskrifter som hon har arbetat åt kan nämnas ETC, Galago och Kvinnotidning Q. Frilansande kunde ge mera utrymme för att arbeta med egna projekt och utstälningsverksamhet.

Åren 1992-2001 var Tuija verksam som professor i Högskolan för Fotografi och Film vid Göteborgs Universitet. Under hennes tid ändrades skolans inriktning från att vara mer yrkesinriktad till att utveckla ett mer kritiskt förhållningssätt till fotografi. Utbildningen fick en mer teoretisk inriktning med kurser i exempelvis konsthistoria och feministisk teori.

Fotografiets digitalisering har intresserat många fotografer och så även Tuija Lindström. Efter åren i Göteborg flyttade Tuija till Öland och har då arbetat mest med den digitala bilden. ”12 fraktaler av en planta” samt ”Roman Road” är två projekt från den perioden.Bilden är knuten till sin egen tid, men vi tolkar bilder olika ur olika tidsperspektiv.

Under våren 2010 ställer hon ut på Angelika Knäpper Galleri i Stockholm. I fortsättningen blir det fotografering som vanligt. Både med den digitala och den analoga tekniken.

Alba.nu presenterar en ny bild av Tuija Lindström i varje nummer under året. Det blir sammanlagt sex stycken. Missa inte detta.

Fotogalleri: Tuija Lindström

▪ Christer Wigerfelt