[120209] När vi nu presenterar årets första tema i Alba.nu har vi glädjen att kunna offentliggöra ännu en spännande fotograf som kommer att visa några av sina bilder här under året. I år heter hon Sanna Sjöswärd.
Just som årets fotograf accepterade att anta vårt erbjudande, publicerades en lysande recension av hennes senaste bok. Sanna Sjöswärd är kanske inte lika känd som de tidigare fotograferna i Albas serie, men vad vi tror en stjärna i stigande på fotohimlen.
– Jag började fotografera i tidiga tonåren och gick en kvällskurs på Folkuniversitetet. Till en del var det väl min pappa som inspirerade mig. Han var amatörfotograf.
– För att utvecklas som fotograf försökte jag bli assistent åt någon etablerad fotograf, men ingen jag frågade vill ha mig. De tyckte att jag var för ung.
Istället blev det några folkhögskolor med fotoinriktning, som Holas dokumentära fotolinje. Efter ännu en utbildning på Nordens fotoskola gav hon sig in i den osäkra frilansbranschen. Aftonbladet och Göteborgs-Posten var några av uppdragsgivarna. Några vikariat blev det också och under tiden började Sanna Sjöswärd jobba parallellt med ett projekt kallat Rötter/Roots, delvis finansierat med stipendier.
Vem man är och vilka rötter man har är nog ganska universella frågor i en fas i livet, men kanske särskilt stark bland adopterade som Sanna. Hon är född i Iran och kom till Sverige som fyraåring.
Sanna fick kontakt med sin mor och sina systrar i Iran och det blev en utställning och en fotobok av detta möte.
– Så fick jag ett samtal från Nordstedts förlag där de undrade om jag ville skriva min historia i en textbok. Det skulle innebära mycket jobb, det insåg jag, och var länge tveksam. Men jag tog mig an uppgiften och åkte till Iran och bodde där i ett halvår.
Resultatet blev Min mamma är en persisk prinsessa. Om boken skrev Gunilla Brodrej i Expressen: ”Förutom en gripande berättelse om 30 år av ensamhet är boken en vresig uppgörelse med alla dem som svikit henne, och om villkoren för att älska och bli älskad”.
Om mötet med sina biologiska föräldrar skriver Sanna Sjöswärd att hon är mer intresserad av kvinnorna än männen i Iran. Det är också mitt intryck av de bilder jag kollar in av henne.
– Jag är intresserad av teman som manligt och kvinnligt. Framför allt är jag intresserad av att skildra starka kvinnor. Trots sin styrka behöver det inte bara vara framgångsrika kvinnor. Jag har skildrat min mamma, en uteliggare, en kvinna med ätstörningar och några kvinnliga präster. Kanske man kan säga att jag intresserar mig för minoriteter i samhället.
Boken som fick så lysande recensioner i inledningen av denna artikel heter Eldsjälar. Den handlar om hur man möter motgångar och gör något konstruktivt av situationen. Du kommer säkert att få träffa någon av dessa eldsjälar under året i Alba.
Fotografiet har seglat upp som en av de mer attraktiva konstformerna under senare år, kanske rent av hetare än måleriets samtidskonst. Desto roligare är det då att Alba.nu lyckats få några av landets mest omtalade fotografer att visa upp sig hos oss. Under sektionen Årets fotograf i Alba har vi visat bilder av Anders Petersen, Elisabeth Ohlson Wallin, Lars Tunbjörk, Tuija Lindström och under förra året Jens Assur.