Nr 5 1997 – Kunskapslyftet

[970801] Nr 5 1997 – Kunskapslyftet

ALBA NR 5 — AUGUSTI 1997

Tidningen Alba har tryckt en tidning om Kunskapslyftet. I den hittar du
även en katalog över kurserna. Hämta tidningen på närmsta arbetsförmedling!


INA LARSSON
UT UR KLASSRUMMEN
Läs mer.
Datatorget på Lindholmen fungerar som en länk mellan Göteborgs alla gymnasie- och Komvuxskolor. Här bearbetas det senaste inom IT för att passa både lärare och elever.

AGNETA SLONAWSKI
KINAPUFF…
Läs mer.
Läs om Yan Ping Wangs snåriga väg in i det svenska arbetslivet – överläkaren från Peking som forskade på Sahlgrenska och en dag bestämde sig för att öppna en akupunkturlinik i Majorna.

LEIF WILEHAG
DISTANSLÄS HEMIFRÅN DATORN
Läs mer.
– nytt sätt att stimulera till vidarestudier!
”Specialupplägg för språksvaga” heter distanskursen där man kan sitta hemma vid datorn och i lugn och ro studera svenska och engelska. Människor med läs- och skrivsvårigheter är främsta målgruppen, men också invandrare och arbetshandikappade.

AGNETA SLONAWSKI
MED SIKTET INSTÄLLT PÅ ATT STARTA EGET
Läs mer.
Eget företag – en motorväg in i svenskt arbetsliv? Det är frågan. På Komvux starta-eget-kurs får invandrareleverna stöd att sjösätta sina idéer. vare sig det handlar om att starta loppmarknad eller företag med resor till Murmansk.

LEIF WILEHAG
STUDIEFÖRBUNDEN BLIR UTBILDNINGSALTERNATIV
Läs mer.
– Vi kan mycket mer än knyppling, keramik och lera, säger Per-Erik Ålöw, verksamhetsansvarig på Frikyrkliga studieförbundet – och hoppas att den pedagogiska modell som de arbetar efter ska passa många äldre som tidigare misslyckats i sina skolor.

BJÖRN ZETTERLING
DET VAR INTE BÄTTRE FÖRR
Läs mer.
Många var de arga röster som hördes i den hårda skoldebatten. Rädslan var stor för att en obildad underklass förlöpa både familj och hem. Hur gick det? Läs artikeln och se de tydliga historiska mönstren framåt till våra dagar.

BJÖRN ZETTERLING
JAG SKA VISA DEM
Läs mer.
Mikael Cadier var bra på att byga kort- men inte ordhus. Skolan och teoretiska ämnen avskydde han. Nu ska han läsa på universitetet med siktet inställt på att bli museiman. Att beskriva det som en kursändring räcker inte. Mikael har byggt upp en helt ny identitet. Vägen från grundskolans skolkare till dagens universitetsstudent var inte helt problemfri.

NY SERIE I ALBA!
CHRISTER WIGERFELT
VAD ÄR KUNSKAPSSAMHÄLLET (1)
Läs mer.
Alba ser positiva möjligheter öppna sig i utvecklandet av kunskapssamhället. Men begreppet kunskapssamhälle är diffust och måste synas närmare. Vi startar nu därför en artikelserie om vad kunskapssamhället kan tänkas bli.

SIRI REUTERSTRAND
PARADISET NÄSTA? Läs mer.
Minns ni när multimedia kunde betyda en mix av olika kulturyttringar?
Det känns avlägset. Numera är multimedia någonting som skapas med hjälp av maskiner. Om dessa maskiner har det engelska jätteförlaget Dorling Kindersley gjort en bok som givits ut på svenska av Bonnier Alba. Säkert en storsäljare. Men hur lyckliga blir vi egentligen? Blir allt roligare om vi får trycka på knappar?

BJÖRN ZETTERLING
EN MISSLYCKAD FOLKHEMSTOMTE
Läs mer.
Roger Carlberg är inte bara diversearbetare i Stockholm, han skriver böcker också. För tre år sedan kom Vissna rosor. Boken utspelar sig i Hökarängen och huvudpersonen är Harley Svensson. Det finns nog inga svenska litterära referenser som kan göra Harley rättvisa. Han är alltid sig själv nog och ibland är han mer än så.

BJÖRN ZETTERLING
VISSNA ROSOR
Läs mer.
Roger Carlberg exponerar livet utanför Stockholms tullar. Något sällsynt. bokens huvudperson Harley Svensson slår snabbt och tänker sällan efteråt. Han försöker egentligen bara överleva genom 216 sidor tätt packad samhällsinformation. Sensmoralen får läsaren själv skapa.

MAGNUS MAGNUSSON
TOIVO OCH KUNSKAPSLYFTET Läs mer.
Det var en gång en arbetslös finne. Toivo var hans namn. Det låter som en saga men det är ett kåseri. Verkligheten blir ibland mycket tydligare när fantasin får fritt spelrum. Följ Toivos historia, du får både en början, en mitt och ett slut. Ett erbjudande som aldrig återkommer.

BJÖRN ZETTERLING
VETENSKAPEN SOM RÄDDARE Läs mer.
Kan vetenskapen rädda människan som art? Förtjänar vi att överleva? Det diskuteras i antologin ”Skall vetenskapen rädda oss?” Åtta akademiker skriver var sin essä för att svara på den frågan.

CHRISTER WIGERFELT
EN SNIGEL I GENFUNDAMENTALISTENS ÖGA
Läs mer.
Recension. Den danse biokemisten Jesper Hoffmeyer försöker hitta nya tecken som kan förklara livets utveckling bättre än den genfundamentalism som idag har en stark position.

Taggar
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: