Nr 9 1997 – Mansrollen

[971201] Nr 9 1997 – Mansrollen
December-97:Mansrollen

ALBA NR 9 – DECEMBER 1997

VÄLKOMMEN TILL ETT NYTT NUMMER MED ALBA!
Det pratas om kvinnor, men vart tog männen vägen? Jo, de står framför spisen, de hjälper till med att hämta barn på dagis och storhandlar själva. Eller ser det inte ut så här, har de gamla könsrollerna cementerats? Vi ägnar ett helt nummer åt Mannen och hans roll.

AGNETA SLONAWSKI
MANDOM MOD OCH MODERNA MÄN
Läs mer.
Antingen är du man eller mus. Läs kåseriet om hur årets man ska vara. Allt enligt veckotidningarna.

LEIF WILEHAG
”VI BEHÖVER INTE SKÄMMAS SOM MÄN”
Läs mer.
Han har valt att skriva flärdromaner ur mäns perspektiv, på mäns villkor. Han gör det för att han tycker att vi måste ta mansrollen på allvar. Möt Göran Hägg i ett reportage.

BJÖRN ZETTERLING & AGNETA SLONAWSKI
SEXOBJEKT ELLER PAPPA
Läs mer.
Har reklammakarna något samvete när det gäller att permanenta fördomar om könsroller? Filip Nilsson, copywriter på guldäggsvinnande Forsman & Bodenfors försöker ge svar. mannen i reklamen

KLOTTERPLANKET
SÅDAN ÄR MANLIGHETEN. KLURA, KLICKA OCH SKRIV SJÄLV VAD SOM GÄLLER
Läs mer.

INA LARSSON
ÄVENTYRARE OCH MANLIG FÖREBILD
Läs mer.
Den 23 maj 1996 mellan kl 13.02-13.06 står Göran Kropp på jordens högsta punkt, Mount Everest. Efter den prestationen har han blivit ett mansideal för många. Själv är han nöjd om han genom sina föreläsningar kan inspirera andra att bestiga sina egna mentala berg.

SIRI REUTERSTRAND
SUPERPAPPAN, FINNS HAN?
Läs mer.
Vi frågade fyra personer av manligt kön vad en bra pappa är. Klart är att bilden av honom formas till stor del av våra egna pappor. Männen vi älskar att hata.

JOHANNA HILLGREN
MANNEN PÅ NÄTET – hur ser han ut?
Läs mer.
KÅSERI. Har du någonsin funderat på en liten cyberflirt? Kärlek i rymden är säkert trevligt, men hur ser mannen egentligen ut på Internet? Mannen i andra änden av kablar, ettor och nollor visar sig jaga utomjordingar, vara kristen, homosexuell, spela basket och ligga i flottan.

BJÖRN ZETTERLING
ÄR MANLIGA KONSTNÄRER FEGA?
Läs mer.
Målar manliga konstnärer natur och våldsamma scenarier långt ifrån alla relationer och samlevnadsproblem? Frågan ställs av Carl-Johan de Geer som också svarar på den i en l-å-n-g intervju.

Vigdís Finnbogadottír
INA LARSSON
-BRYT TRADITIONERNA!
Läs mer.
När Vigdís Finnbogadottír kandiderade till presidentposten hade hon stor hjälp av landets döttrar som övertygade sina fäder att rösta på henne. Om inte förr så blir fäder jämlika när de får döttrar, menar president Vigdís. Så var även fallet med hennes egen far.

SIRI REUTERSTRAND
VEM VET HUR DET STÅR TILL MED MÄNNEN?
Läs mer.
– Egentligen är väl nästan all forskning mansforskning, men den problematiserar inte på det sätt som kvinnoforskningen gör, säger mansforskaren Thomas Johansson. Alba gick på jakt efter forskning om män och det är en del på gång…

BJÖRN ZETTERLING
”… JAG HAR INGET BEHOV AV ATT VARA HJÄLTE”
Läs mer.
”Vi hade bara ett identitetskort från FN som visade att vi var människor”. Men det var då, nu är det kortet utbytt mot ett svenskt pass. Livet har förändrats mycket för Monzer El Sabini.

LEIF WILEHAG
OM MANSROLLEN, VERKLIGHETEN OCH MEDIEBILDEN
Läs mer.
Hur upplever en svensk kille mansrollen idag? Tomas har växt upp med mor och syster och gjort många reflektioner.

JOHANNA HILLGREN
EN MAN SKA VÅGA VARA SIG SJÄLV
Läs mer.
Hur ser någon som lever som homosexuell på mansrollen? Robert Karlsson tycker att det är manligt att vara sig själv och stå för vad man tycker – men å andra sidan är det snarare mänskligt.

CHRISTER WIGERFELT
HITLER, SKINNSKALLEN OCH FRAMTIDENS MANSROLL
Läs mer.
Dagens skinnskalle har ett släktskap med Hitler. Vilken koppling har det till dagens mansroll och finns det något hopp för framtiden?

LEIF WILEHAG
DE BESTÅENDE VÄRDENA LEVER KVAR
Läs mer.
KRÖNIKA Det går inte att skriva om mansrollen utan att tänka på feminister. Mansrollen har förändrats. Självfallet är jämlikhet mellan könen viktigt, men vi måste resa vit flagg i könskampen.

AGNETA SLONAWSKI
PAPPA ÄR LIK SIN PAPPA
Läs mer.
Frossa i länkgodis och korta texter om män, barn och morsor.

VEM ÄR HAN?
ALBA KORAR ÅRETS MAN
Läs mer.
Mansnumret avslutas med att Alba utser Årets Man. Läs juryns motivering.

KULTUR OCH DEBATT

Bo Samuelsson CHRISTER WIGERFELT
MAKTEN PÅ UNIVERSITETEN (6)
Läs mer.
INTERVJU Nye rektorn på Göteborgs universitet – Bo Samuelsson – vill satsa på nya strukturer för att kunna bryta ner de gamla maktstrukturer som idag hindrar en modernisering av universiteten.

JOHANNA HILLGREN
SVENSK MODERNISM – VILJAN FRAMÅT 1905-1940
Läs mer.
CD-ROM RECENSION Vi får reda på en hel del om både svenska och utländska modernister, så faktaunderlaget får godkänt. Men de interaktiva experimenten – hur kul är de egentligen?

INA LARSSON
RÄDDA BARNEN – BEKÄMPA KRIMINALITETEN
Läs mer.
RECENSION I boken Trots allt möjligt får vi möta både människan och debattören AnnBritt Grünewald. Vissa sidor riktigt glöder av hennes engagemang för en humanare kriminalvård och för att rädda barnen från kriminaliteten.

AGNETA SLONAWSKI
HUNDARNA I TESSALONIKI
Läs mer.
RECENSION Novellsamling som innehåller framvärkta noveller med den ensamme mannen som ledmotiv.

LEIF WILEHAG
SYSTEMBOLAGSLÖRDAGSÖPPETBLUES!
Läs mer.
Dagsvers om en aktuell fråga, som ligger många män varmt om hjärtat.

E-LÖPSEDEL

BIRGITTA PANDE
RESERAPPORT FRÅN INDIEN
Läs mer.
Längtar ni bort? För kallt och mörkt? Det finns ställen på jorden, där sol och värme vankas i överflöd. Ta staden Mumbai, mest känd som Bombay, på Indiens västkust. Här är det varmt med besked. Albas utsände var där.

Taggar
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: