Nr 7 1997 – Staden som kreativ resurs

[971001] Nr 7 1997 – Staden som kreativ resurs

ALBA NR 7 — OKTOBER 1997

Staden som kreativ resurs
GÖTEBORG MÖTER FRAMTIDEN. Staden har länge varit navet i ekonomin och dess betydelse vid övergången till kunskapssamhället lär inte bli mindre. Men staden kan också ses som en metafor för de möten som blir centrala i samhällsomvandlingen. I anslutning till Västsvenska Nätverkets konferens Levande Stad bidrar Alba med artiklar på samma tema. Målsättningen är att få till stånd ett möte mellan vilda idéer, skeptiska frågor och välgrundade analyser.


RAPPA GÖTEBORGARE OM LEVANDE STAD
Läs mer.
Göteborg har gott rykte ute i landet. Vad tycker göteborgarna själva om sin stad? Sju av stadens medborgare tycker att Göteborg är en levande stad. Läs varför i Albas enkät.

AGNETA SLONAWSKI
VERKLIGHETEN TAR DÖD PÅ IDYLLEN
Läs mer.
Göteborg är en död stad, hävdar arkitekten Peo Papini. En levande stad kräver ljud och rörelse, något som försvann med varvens nedläggning.

OM STADEN … Läs mer.
Det har skrivits mycket om städer. Vi har plockat ut ett antal spännade citat att fundera över. Vad sa Sonya Hedenbratt? Och Paul Auster?

CHRISTER WIGERFELT
– GÖTEBORG HAR ETT BRA LJUD
Läs mer.
Enligt Torbjörn Stockfelt är ljud det första sinnet vi tillägnar oss. Därför påverkas vi omedvetet av stadens ljud. Många ljud påverkar oss negativt. Men vilka ljud kan bidra till att skapa den kreativa steden?

LEIF WILEHAG
– EN VACKER STAD SKJUTER UNDAN KULTURLIVET
Läs mer.
Intervju medLars Jadelius som är docent i arkitektur och anser att en levande stad är en stad med ett vitalt kulturliv. Arkitekterna skjuter ofta undan det perspektivet, tycker han, och exemplifierar bland annat med Gustaf Adolfs torg och Götaplatsen.

BJÖRN ZETTERLING
VAD HÄNDER PÅ NORRA ÄLVSTRANDEN?
Läs mer.
Det finns skulpturer längs kajerna och förr fanns det stollar på puben Port Arthur. Norra Älvstranden är förändrat. Nya hus och nya människor skapar nya förutsättningar. Vilka är de som flyttat in och vart tog de gamla vägen?

LEIF WILEHAG
ATT BO KOLLEKTIVT I KORTEDALA
Läs mer.
Kollektivhuset ”Trädet” har funnits i tolv år och Birgitta Ergin har bott där hela tiden. Hon berättar om känslan med boendet, trots alla plikter det innebär. Men det är tryggt att känna alla sina grannar, inte minst för barnen.

SIRI REUTERSTRAND
…OCH TITTA DÄR BOR NÅGON!
Läs mer.
Stadens centrum, fullt av liv och rörelse. På dagen. Men efter stängningsdags? Hur är det att bo där? Vilka är de, innerstadsborna? Innanför Vallgraven i Göteborg bor det 6456 personer. Vi har kollat statistiken och dessutom intervjuat en ”typisk innerstadsbo”.

JOHANNA HILLGREN
MARKNADEN GER STADEN LIV
Läs mer.
Det är bara på marknader som Koranen samsas fredligt med Operation ökenstorm.

INA LARSSON
MÅNGFALD LÖNAR SIG
Läs mer.
Varför sitter brassen på bänken? Hur ska invandrare få chansen att komma in på plan och visa vad de går för? Mångfald höjer ett företags kompetens och är sedan länge ett ekonomiskt begrepp i USA. Men Sverige ligger långt efter.

INA LARSSON
EN POOL FÖR ALLA VISIONER
Läs mer.
På Inka Pool finns mer än tjugo olika nationaliteter. Ett mångkulturellt center där akademiska invandrare får stöd och hjälp med praktikplatser eller med att starta eget.
INA LARSSON FAIZ HAR KODEN -FÖR INVANDRARE
Läs mer.
Han fick kämpa hårt för att få gehör för sina idéer om en arbetsplats för invandrare. Idag kan Faiz Jaber visa resultat på att han hade rätt. Det har kanske till och med gått för bra…

MAGNUS MAGNUSSON
KONSTEN ATT ODLA KONTAKTER
Läs mer.
I växthuset umgås grannarna naturligt. Solhuset i Järnbrott har funnits i tio år och där spirar både sociala och ekologiska tankar. Den enkla men fungerande idén tredubblas nu i Gårdsten och parallellt i EU.

BJÖRN ZETTERLING
KULTUR I FÖRORT
Läs mer.
Frölunda kulturhus har fyllt moppe och lite till. Över en halv miljon besökare per år deltar i en mängd aktiviteter. Bad på morgonen, tandlagning på lunchen och bio på kvällen. Låter det för bra? Svaret får du här.

MAGNUS MAGNUSSON
SEX GER TID
Timmar i arbetstid alltså och tid att leva tycker arbetarna både på SKF och i Stockholm. Men vad gör de på fritiden. Skapar en levande stad? Jobbiga nätter på lager
Läs mer.
Tid för livet
Läs mer.
Fri tid för barnen
Läs mer.

AGNETA SLONAWSKI
ETT DYGN I NORDSTAN
Läs mer.
Kommersialismens tempel lever sitt eget liv efter klockan sju på kvällen. Då intar stadens missbrukare, kriminella och vinddrivna barn scenen.

JOHANNA HILLGREN
TANKAR KRING CAFÉER
Läs mer.
KÅSERI. Funderingar om när caféerna blev den naturliga mötesplatsen i den levande staden. Plus en liten text med tankar om vikten av caféer med olika inriktningar. Och små upplysningar om favoritfik och kaffet som inte längre är från Frankrike utan från Italien.

INA LARSSON
SLOTTSSKOGEN ALLAS VÅR MODER
Läs mer.
KÅSERI. En betraktelse av den stora famnen mitt i Göteborg. Här sker möten i det tysta. Här finns de stora arrangemangen. Här finns platsen för oss alla. Hela året.

CHRISTER WIGERFELT
VAD ÄR KUNSKAPSSAMHÄLLET (3)
Läs mer.
Kunskapssamhället innebär en kulturrevolution, hävdar artikelförfattaren. Varuproduktionens fokus flyttas från kvantitet till kvalitet. För vaje individ ges ökade möjligheter att utveckla sina talanger. Jämställdhet blir en nödvändig konsekvens. När den linjära tidsuppfattningen försvagas, påverkar detta hela vår världsbild. Men det finns ett hot mot denna utveckling.

BJÖRN ZETTERLING
SPELET OM OPINIONEN
Läs mer.
Det är för mycket trams i politiken. Inför nästa val hoppas jag att vi slipper se politiker klistrade i tv-sofforna. Jag vill inte se generade politiker dra usla vitsar och göra sig till åtlöje. Jag vill ha politiken öppet och klart redovisad.

LEIF WILEHAG
LÅT DEM PUTTRA I SAMMA GRYTA!
Läs mer.
KÅSERI. En heterogen stad är att föredra framför dess motsats. Det är inte motsättningarna kåsören vill åt – han vill ha dem!

BJÖRN ZETTERLING
FACKET OCH DEMOKRATIN
Läs mer.
Debattören och skribenten Johan Ehrenberg svarar på Albas frågor om IT och demokrati.

INA LARSSON
POJKEN OCH STADEN
Läs mer.
RECENSION. Det är för mycket idyll och för lite av stadens puls i dagens barnböcker. Därför skrev Nina Lekander och Helen von Zweigbergk en egen bok.

MAGNUS MAGNUSSON
MINKEN ÄR LÖS
Läs mer.
Nio tusen minkar går bärsäkargång i boråstrakten och kommer snart att gå en plågsam svältdöd till mötes. Djurens befrielsefront har tidigare utfört frisläppningsaktioner och nu är talesmannen Emilie E:son mordhotad.
Läs även i Alba nr 3 om militanta veganer och djurrättsaktivister.
Läs mer.

Taggar
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: